Un fost ministru de Interne a fost achitat definitiv într-un dosar de corupție


Un fost ministru de Interne a fost achitat definitiv într-un dosar de corupție

Fostul ministru de Interne în guvernul Tărinceanu, Cristian David, a fost achitat definitiv în procesul de corupție din 2015. În primă instanță, fostul ministru a primit o condamnare la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență și confiscarea sumei de 500.000 de euro, considerați mită primită. 

Decizia a fost luată de completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar dosarul a fost instrumentat de către DNA. 

În 2017, magistrați au hotărât condamnarea lui Cristian David la 5 ani de închisoare și confiscarea sumei de 500.000 de euro, suma ce ar fi reprezentat mita primită.

Cristian David a fost trimis în judecată de DNA în 16 iulie iulie 2015, alături de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Niţescu, fostul şef de cabinet al lui David, şi Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la data comiterii faptei, arată Digi24. 

În fapt, Cristian David a fost acuzat că a primit 500.000 de euro în 2007, în timp ce era ministru de Interne, pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău. 

Ulterior, având confirmarea dată de Niţescu Valeriu Roger cu privire la intervenţia ministrului internelor şi reformei administrative, numitul Mladin Adrian s-a prezentat la Instituţia Prefectului judeţul Buzău, unde a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prezentându-i acestuia situaţia dosarului de revendicare. La data de 18.09.2007, în timp foarte scurt după realizarea intervenţiei, Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pe numele persoanelor pentru care mandatarul a acţionat Ştirbulescu Cecilia Viorica asupra unei suprafeţe de teren de 15 hectare”, potrivit procurorilor citat de Digi24.

Fostul ministru a fost denunțat în anul 2014, iar DNA a solicitat aviz de la preşedinte pentru urmărirea penală a lui Cristian David pentru luare de mită. Președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, a fost de acord ca fostul ministru de Interne să răspundă în fața procurorilor. Mai mult, Cristian David a negat acuzațiile spunând că nu a fost implicat în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.