Liliana Țuroiu a primit avizul comisiilor reunite ale Senatului pentru a pleca director la ICR Bruxelles. Reacția critică a unui senator USR


Liliana Țuroiu a primit avizul comisiilor reunite ale Senatului pentru a pleca director la ICR Bruxelles. Reacția critică a unui senator USR

Senatorul USR, Dan Lungu, subliniază faptul că Liliana Țuroiu a primit avizul comisiilor reunite ale Senatului pentru a pleca la Bruxelles în funcția de director al Institutului Cultural Român. Senatorul susține că Liliana Țuroiu s-a autoprous pentru funcția de la Bruxelles. Mai mult, toate formalitățile, de la eliberarea postului, până la cele două comisii, MAE și Ministerul Culturii, au durat doar o săptămână, în timp ce alte posturi rămân vacante ani de zile. 

Propunerea ICR pentru un director de filială către MAE și MCIN ar trebui precedată de un concurs. Așa ar fi transparent și meritocratic. Altminteri asistăm la tot felul de nepotisme și clientelisme”, a scos în evidență senatorul USR, care anunță că rerezentanții USR din Senat au votat împotrivă. 

Tot Dan Lungu declară că Liliana Țuroiu pleacă de la presedinția ICR într-un context foarte tulbure, deoarece „nu și-a susținut niciun raport de activitate în fața comisiei de cultură și a Parlamentului”, „există un Raport dezastruos al curții de conturi pe 2017, care e public, cu multe lucruri grave”, „mai există două petiții la Comisia de abuzuri a Senatului, una se referă la faptul că nu răspunde deloc propunerilor de proiecte culturale, iar cealaltă privește cheltuielile exagerate cu deplasările, anchetarea și timorarea angajaților, precum și întocmirea neconformă a organigramei”

Dan Lungu spune că Liliana Țuroiu ar fi trebuit să își dea demisia, după care să candideze unde vrea. 

Redăm postarea senatorului USR, Dan Lungu:

„La cald

Dna Liliana Turoiu a primit avizul comisiilor reunite (cultură & externe) ale Senatului pentru a pleca director la ICR Bruxelles. Reprezentanții USR am votat împotrivă.

În discursul meu, am spus în linii mari următoarele.

Decizia de a fi propunerea ICR pentru această poziție este cel puțin imorală din trei motive :

- Printr-un artificiu, șefa ICR practic se autopropune ca director al ICR Bruxelles ;
- Toate formalitățile (de le eliberarea postului la Bruxelles pană la audiere in comisii, trecând prin MAE si Ministerul culturii) au durat cam o săptămînă, cu tot cu week end. Există posturi de director, de director adjunct sau referenți care sunt vacante de ani de zile sau care necesită prelungiri și sunt tergiversate de nu știu când. E absolut imoral să îți rezolvi propriul post în timp record, în vrreme ce alte situații similare sunt ținute la sertar.
- Propunerea ICR pentru un director de filială către MAE și MCIN ar trebui precedat de un concurs. Așa ar fi transparent și meritocratic. Altminteri asistăm la tot felul de nepotisme și clientelisme.

Dna Turoiu pleacă de la presedinția ICR într-un context foarte tulbure. În primul rând, nu și-a susținut niciun raport de activitate în fața comisiei de cultură și a Parlamentului. Așa cum și-a rezolvat plecarea într-un timp record, mobilizând o groază de instituții în prag de vacanță, la fel ar fi putut rezolva susținerea rapoartelor de activitate pe 2017 și 2018. Apoi, mai există un Raport dezastruos al curții de conturi pe 2017, care e public, cu multe lucruri grave, iar noi nu știm cum a implementat măsurile. De asemenea, mai există două petiții la Comisia de abuzuri a Senatului, una se referă la faptul că nu răspunde deloc propunerilor de proiecte culturale, iar cealaltă privește cheltuielile exagerate cu deplasările, anchetarea și timorarea angajaților, precum și întocmirea neconformă a organigramei.

Propunerea mea a fost să amânăm audierea până după momentul în care dna Turoiu iși va susține rapoartele de activitate în Parlament, ceea ce s-ar fi putut întâmpla săptămîna viitoare, oricum va fi sesiune extraordinară. N-a mers.

De fapt, cel mai simplu ar fi fost ca doamna Turoiu sa-și dea demisia. După care să candideze unde vrea și unde poate”, a spus Dan Lungu pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.