Veste bună pentru românii din străinătate: a trecut de Senat propunerea legislativă ce vizează votul în Diaspora


Veste bună pentru românii din străinătate: a trecut de Senat propunerea legislativă ce vizează votul în Diaspora

Proiectul privind votul din Diaspora a trecut luni de Senat cu emoții. Inițial, la primul vot, proiectul a primit 68 de voturi, deși erau nevoie de 69, dar votul s-a reluat, iar propunerea legislativă a obținut 75 de voturi. Camera Deputaților este for decizional, iar votul se preconizează că va avea loc miercuri. 

Prevederile din cadrul proiectului:

- 3 zile pentru votul din Diaspora: vineri, sâmbătă, duminică

- Prelungirea orei de vot pentru românii aflați la coadă la ora 21.00, până la ora 23.59

- Introducerea votului prin corespondență și la alegerile prezidențiale

- Dacă numărul membrilor Biroului electoral al unei secții de votare din străinătate este insuficient, atunci poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate

"A trecut de Senat, nu fără emoții, propunerea legislativă privind votul în diaspora la alegerile pentru Președintele României.

A fost nevoie ca cetățenii români din diaspora să nu își poată exercita dreptul la vot pentru a doua oară pentru ca majoritatea parlamentară PSD-ALDE să se urnească și să adoptăm noi reglementări pentru votul în diaspora!

USR a fost parte din acest proces și unele dintre amendamentele noastre au fost incluse în forma finală a legii.

Vom avea, așadar, vot prin corespondență și vot anticipat în diaspora cu ocazia alegerilor pentru Președintele României.

În plus, prin propunerea USR, cetățenii români care se află încă la coadă la momentul închiderii secției pot continua să voteze până la miezul nopții.

Un alt amendament pe care USR l-a propus și a fost admis este ca fiecare formațiune politică să poată avea un membru și doi supleanți în fiecare secție de votare. Pentru că, în diaspora, vorbim de un vot anticipat care va începe încă din ziua de vineri, este important ca formațiunile politice să poată să propună o listă de 3 persoane care să se înlocuiască ca delegați în secții.

Un alt aspect important pentru noi a fost acela ca cetățeanul să poată să afle de pe site-ul Autorității Electorale Permanente dacă plicul cu opțiunea sa de vot a ajuns la timp la destinație.

Legea care a trecut azi de Senat nu e perfectă, dar e un pas înainte. Sperăm ca ea să treacă și de Camera Deputaților (fără amendamente surpriză din partea Autorității Electorale Permanente).

Noi vom continua să propunem reforma legislației electorale pentru o participare politică crescută a cetățenilor români.

Iubește România cu ochii deschiși!", transmite senatoarea USR Florina Presadă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.