Carmen Dumitrescu dă verdictul: Dragnea a câștigat alegerile de la Congresul PSD, nu Viorica Dăncilă! EXCLUSIV


Carmen Dumitrescu dă verdictul: Dragnea a câștigat alegerile de la Congresul PSD, nu Viorica Dăncilă! EXCLUSIV

Sâmbătă a avut loc Congresul PSD, în cadrul căruia a fost aleasă o nouă conducere a formațiunii politice: Viorica Dăncilă-președintă PSD, Eugen Teodorovici-președinte executiv și Mihai Fifor-secretar general. Experiența românilor cu FSN, PDSR și PSD i-a făcut pe mulți cetățeni să fie reticenți din start privitor la ideea că formațiunea social-democrată s-ar putea reforma sau transforma cu adevărat. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu Carmen Dumitrescu, jurnalistă la publicația Liber în Teleorman, pentru a o întreba dacă epoca Dragnea s-a încheiat în PSD. Astfel, scriitoarea a atras atenția că PSD nu s-a schimbat din două motive și putem spune chiar faptul că alegerile din cadrul congresului au fost de fapt câștigate de Liviu Dragnea. 

"Nu mi se pare nici pe departe că s-a încheiat epoca Dragnea în PSD din mai multe motive. Unul este discursul lui Liviu Pleșoianu care a electrizat sala doar pentru că în cadrul lui s-a rostit numele Liviu Dragnea, un lucru pe care-l consider până la urmă revelator pentru ceea ce înseamnă acum PSD, în sensul că este în continuare un grup infracțional organizat care e oricând dispus să strige numele liderului. Al doilea argument este că acest congres a propulsat-o pe Viorica Dăncilă în fruntea PSD, aceasta fiind omul lui Liviu Dragnea până la urmă. Și cu riscul de a exagera puțin, alegerile acestea au fost câștigate de fapt de Liviu Dragnea, nu de Viorica Dăncilă. Am observat asta și în reacțiile liderilor PSD din teritoriu și din Teleorman și anume că oamenii apropiați de Liviu Dragnea au fost foarte încântați de rezultatul alegerilor din PSD. Așadar, pentru mine este destul de clar că acest partid este în continuare partidul oamenilor lui Liviu Dragnea și implicit al lui", analizat scriitoarea. 

Totodată, chestionată dacă PSD va crește din punct de vedere electoral în urma acestui congres, Carmen Dumitrescu a subliniat că numărul votanților formațiunii social-democrate nu va crește semnificativ întrucât abordarea partidului s-a schimbat doar parțial la nivel discursiv în rândul celor care-l conduc, în timp ce reacția pozitivă a sălii la discursul anti-american al lui Liviu Pleșoianu denotă că în practică Partidul Social Democrat a rămas la fel de nefrecventabil, cu o afinitate pentru Rusia. 

"Nu văd posibilitatea unei creșteri a PSD, cel puțin nu una semnificativă în preferințele electoratului. Dar observ, cel puțin de fațadă, o încercare de schimbare a discursului a celor care conduc acum partidul și au o tentativă de a părea dintr-odată pro-europeni, pro-occidentali, dar pe de altă parte, din ce s-a văzut la congres, cel mai bine prinde discursul anti-american. Rămâne paradoxul ăsta. Și în condițiile acestea, chiar dacă ei discursiv au anumite repere care sunt până la urmă corecte și normale, în practică am văzut că reacțiile pozitive ale PSD-iștilor merg către Rusia sau au legătură cu o afinitate pentru spațiul rusesc", a conchis Carmen Dumitrescu în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.