SURSE. În TANDEM pentru Cotroceni: Barna PREZIDENȚIABIL, Cioloș prezentat drept viitor PREMIER EXCLUSIV


SURSE. În TANDEM pentru Cotroceni: Barna PREZIDENȚIABIL, Cioloș prezentat drept viitor PREMIER EXCLUSIV

 Liderul USR – l-am numit pe Dan Barna – a anunțat, luni, că numele prezidențiabilului Alianței USR-Plus va fi oficializat peste cel mult două săptămâni.

Aceasta în condițiile în care, potrivit surselor Podul.ro, Congresul USR de sâmbătă îl va vota pe Dan Barn drept prezidențiabil al Uniunii, această mișcare urmând să-i pună pe aliații de la Plus în fața faptului împlinit. La nivel oficial, desigur, întrucât Dacian Cioloș este la curent cu această situație, având în vedere numeroasele negocieri desfășurate de-a lungul ultimelor săptămâni.

Liderii USR se așteaptă ca Plus să adopte candidatura lui Dan Barn, deși fostul premier tehnocrat își dorește cu ardoare să intre în cursa prezidențialelor, însă timpul îi presează pe aliați să tranșeze problema. Principalul argument al negociatorilor USR este unul cât se poate de electoral: potrivit măsurătorilor sociologice, Uniunea devansează Plus cu cel puțin 10 procente în intențiile de vot.

Dacă USR a consimțit, în urma unor negocieri deloc lejere la vremea respectivă, ca Plus să joace rolul de vioară întâi la europarlamentare, Dacian Cioloș deschizând, cu succes, lista Alianței, acum liderii Uniunii refuză să facă vreo concesie, cât de mica, în ceea ce privește candidatura lui Dan Barna, care va fi anunțată oficial la Congresul de sâmbătă.

De remarcat și că USR-istul Andrei Caramitru – cunoscut expert în probleme de business din spațiul european și totodată unul dintre cei mai vocali contestatari ai actualei puteri – susține (pe Facebook), fără umbra vreunui dubiu, că Dan Barna va fi prezidențiabilul Alianței, acesta având șanse reale să-l contracandideze pe Klaus Iohannis, în turul al doilea al luptei pentru Cotroceni.

Iată care sunt obiectivele Alianței, potrivit lui Andrei Caramitru, pentru următoarele 12 luni:

”Trebuie să atingem următoarele ținte minimale și perfect fezabile:

- Turul 2 la prezidențiale între Iohannis și Barna. Se va întâmpla, dacă majoritatea votanților Alianței vor vota cu propriul candidat în turul1, și votul penalilor va fi spart între candidatul oficial al PSD, Pleșoianu, Tariceanu, candidatul lui Ponta și candidatul lui Voiculescu (Ioana <pâmântul e plat>). Intrarea în turul 2 va crește Alianța pentru locale și parlamentare, și există șanse de câștig chiar în turul 2.

- 10 din primele 15 orașe din România (inclusiv Bucureștiul) conduse de primari și consilii USR/PLUS. Asta înseamnă ca peste 35% din populația țării va fi guvernată local de USR/PLUS de la anul (și 80% din economie). Se va întâmpla sigur, rezultatele la Europarlamentare au fost clare și trend-ul în urban va continua.

- La parlamentare, USR/PLUS câștigă alegerile, cu un scor mai mare decât PNL (30+%). Este perfect fezabil: PNL nu va mai beneficia de aportul lui Rares Bogdan (este deja marginalizat și decredibilizat) și al lui Iohannis în campanie. Deja USR/PLUS e la doar câteva procente de PNL, până la anul îi depășim.

- Reforma constituțională și a legii electorale, legi care închid conductele de bani corupți. Vor fi pre-condiții pentru coaliția de guvernare de la anul. PNL va fi obligat să le accepte (cealaltă alternativă pentru ei este să se alieze cu PSD, Ponta și Tăriceanu ca să guverneze și nu cu Alianța – dacă fac asta mor politic și Alianța va crește la peste 50% în 2024)”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.