Domnul Barna a încurcat pastilele: congresul USR a fost o poveste science-fiction încărcată de nostalgii staliniste


Domnul Barna a încurcat pastilele: congresul USR a fost o poveste science-fiction încărcată de nostalgii staliniste

După congresul USR, a reținut cineva vreun mesaj major adresat de acest partid românilor? Ce va face Dan Barna dacă, printr-un ghinion al istoriei, va ajunge președintele României?

Adunarea populară denumită „congresul USR” a fost o revărsare de vorbe goale, fără conținut, în proporție de 99%. Doar două elemente mi-au atras însă atenția. Primul a fost o întrebare adresată candidaților, cu rădăcini adânc înfipte în ideologia marxistă: „Ce plan aveți pentru rezolvarea conflictelor dintre diferite categorii sociale?”. Eu știu această abordare, fiindcă am trăit o vreme în comunism, până când n-am mai suportat și am fugit de sub dictatura ceaușistă. Este abordarea care se referă la conflictul dintre așa-zisele clase exploatate și “exploatatorii burghezi”. În anul de grație 2019, într-o societate diversificată și puternic individualizată, o astfel de întrebare este absurdă și lipsită de sens.

Al doilea element care m-a uluit este decizia tinerilor democrați useriști de a închide ușile congresului la dezbaterea despre statut. Este un gest fără precedent, care arată că, în spatele avalanșei de cuvinte despre democrație și transparență, USR este adânc înrădăcinat în stalinism. Nu suportă nici cea mai mică critică, sunt tot mai ostili tuturor ziariștilor – mai puțin lui Mihai Gâdea, care știe cum să-i perie – și se tem ca publicul să afle ce discută ei între ei, dincolo de lozincile recitate oficial. USR nu este o structură privată, ci o organizație finanțată masiv – datorită unei legi pesediste – de la bugetul de stat. Transparență nu presupune doar publicarea bilanțului contabil, ci deschiderea ușilor la dezbaterile majore, precum cele de la congres.

Însă marea problemă a congresului USR a fost cumplita sărăcie de idei, suplinită printr-o avalanșă de lozinci, parabole pentru adolescenți și englezisme de proastă calitate.

Nici un cuvânt nu a spus prezidențiabilul Barna despre viitoarea sa relație cu serviciile secrete.

Nici un cuvânt nu a spus prezidențiabilul Barna despre Armata Română.

Două, trei, propoziții fără conținut a bâiguit prezidențiabilul Barna despre Basarabia.

Nici un cuvânt nu a spus prezidențiabilul Barna despre valorile pe care le va promova. Patriotism? Țară? Familie? Creștinism? Domnul Barna crede că poate suplini aceste valori cu relatări din Matrix și Games of Thrones. Cumplit de puerilă este această abordare. Povestea domnului Barna, preluată după Matrix, despre cum a optat el între pastila albastră și cea roșie (iar presa i-a atras atenția că a încurcat pastilele) i-ar face pe elevii de liceu să se tăvălească de râs. Acesta este un lider de partid care vrea să ajungă șeful statului? Dacă va fi președinte, ne va povesti Războiul Stelelor?

Marxism+Matrix+Pastila Albastră=USR. Și, când este nevoie, condimentăm acest talmeș-balmeș și cu agenda gay. Cam asta-i tot ce se poate spune despre mărețul congres USR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.