Guvernul Dăncilă, pus din nou în genunchi pe coji de nucă de mediul de afaceri


Guvernul Dăncilă, pus din nou în genunchi pe coji de nucă de mediul de afaceri

Asociațiile de afaceri reunite în cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) reclamă lipsa de consultări și de transparență cu privire la măsurile fiscal-bugetare anunțate de Ministerul Finanțelor Publice în contextul proiectului de rectificare bugetară.

Într-un comunicat de presă, CDR își arată indignarea că la niciun an de la unda de șoc creată în economie de OUG 114/2018, Guvernul recurge din nou la abaterea de la principiile și prevederile privind transparența în procesul decizional, prin adoptarea măsurilor fiscal – bugetare fără derularea în prealabil a studiilor de impact și a consultărilor cu toate părțile implicate, o abordare dovedită ca fiind lipsită de sustenabilitate și ineficientă.

CDR reiterează și cu această ocazie faptul că introducerea de noi taxe sau creșterea impozitelor nu poate compensa decalajele perpetuate de lipsa de modernizare și digitalizare a administrației fiscale, de lipsa măsurilor de creștere a gradului de colectare și conformare voluntară.

„În condițiile în care mediul de afaceri a avertizat în repetate rânduri cu privire la lipsa de sustenabilitate a exuberanțelor bugetare, situația critică actuală era previzibilă și putea fi anticipată printr-o alocare inițială realistă, prin  intervenții mai timpurii de control a cheltuielilor bugetare și prin implementarea planului de investiții publice care ar fi generat valoare în economie.

Dincolo de a crea contextul pentru ajustări de taxe și impozite, rectificările bugetare depreciază nivelul de competitivitate a economiei românești și încrederea investitorilor privați care nu pot avea predictibilitate asupra planificării bugetare nici măcar pentru un orizont de un an, în condițiile în care orice investiție are la bază o construcție bugetară multianuală.

De asemenea, scăderile alocărilor bugetare pentru domenii cheie pentru economie unde România înregistrează decalaje majore față de media UE, precum transporturi, educație, agricultură - domenii care necesită investiții publice însemnate, denotă o lipsă de corelare între direcțiile strategice de dezvoltare și planificarea bugetară precum și lipsa capacității de implementare a unor proiecte complexe de investiții”, se mai arată în comunicat.

CDR face apel la respectarea de către Guvernul României a promisiunilor repetate din ultimii ani de a nu introduce noi taxe și impozite fără consultare și fără a lăsa companiilor răgazul să se adapteze la un nou cadru fiscal.

Coaliția pentru Dezvoltarea României reunește reprezentanți ai investitorilor români și străini în România și este condusă de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții a opt asociații de business: Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) și Confederația Patronală Concordia (CPC).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.