Ministrul rus al Apărării a luat foc după întâlnirea dintre Trump și Iohannis: Rusia va lua măsuri de contracarare


Ministrul rus al Apărării a luat foc după întâlnirea dintre Trump și Iohannis: Rusia va lua măsuri de contracarare

Ministrul rus al apărării Serghei Soigu a transmis miercuri că situația în direcția strategică vestică continuă să se deterioreze din cauza întăririi prezenței NATO, în special în Polonia și România, fapt ce ar determina Moscova să implementeze un set de contramăsuri, potrivit Gazeta.ru

„Situația se caracterizează printr-o întărire a prezenței militare a NATO în Europa de Est, prin desfășurarea sistemului de apărare antirachetă american în Polonia și România, prin extinderea cooperării militare a Alianței cu Finlanda ți Suedia”, a declarat Soigu în deschiderea reuniunii Colegiului Ministerului Apărării de la Moscova, potrivit RIA Novosti.

În acest context, Gazeta. ru notează că, din 2016, pe teritoriul României funcționează o baza militară americana, unde a fost instalat sistemul Aegis Ashore cu lansatoare Mk-41 si rachete interceptoare SM-3. Pentagonul susține ca acestea sunt concepute pentru a intercepta rachete balistice, dar Moscova a acuzat în mod repetat Washingtonul că prin intermediul MK-41 pot fi lansate rachete de croaziera Tomahawk.

La ora actuala, SUA si România ar intenționa să-și consolideze „pozițiile defensive” pe flancul estic al NATO, în special în Marea Neagra, așa cum se menționează într-o declarație comună a președinților celor doua state, Donald Trump si Klaus Iohannis, în urma întâlnirii lor la Washington marți, comentează Gazeta.ru.

Polonia are, de asemenea, scopul de a consolida flancul estic al NATO. La 17 iulie, la postul Polskie Radio, ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a declarat: „Este important sa consolidam flancul estic al NATO si, prin urmare, flancul estic al tarii noastre, pentru a descuraja un posibil agresor”.

Pentru a neutraliza eventualele amenințări apărute, partea rusă „realizează un set de masuri” de contracarare, a afirmat Serghei Soigu la reuniunea Colegiului consacrat examinării stadiului de implementare a planurilor pe 2019-2025 in districtele militare Vest si Est în cadrul aplicării decretelor din mai ale lui Vladimir Putin și a instrucțiunilor sale în urma reuniunilor cu comandanții armatei ruse la Soci.

Având in vedere circumstanțele date, partea rusa va desfășura 20 de măsuri organizatorice pentru perfecționarea pregătirii personalului militar. Conform RIA Novosti, este vorba de 20 de exerciții la care vor lua parte forțele de apărare aeriana, cele logistice, precum și unitățile de coasta în Districtul militar Vest.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.