Dan Barna, criticat de șefa redacției Digi24.ro și de Claudiu Pândaru pentru fuga de guvernare: "De ce să deconteze doar un partid ce e nasol în țară?" Pericolul ca România să intre în criză economică


Dan Barna, criticat de șefa redacției Digi24.ro și de Claudiu Pândaru pentru fuga de guvernare: "De ce să deconteze doar un partid ce e nasol în țară?" Pericolul ca România să intre în criză economică

Președintele USR Dan Barna a declarat marți la Digi24.ro că alegerile anticipate parlamentare, cel mai probabil, se vor organiza la jumătatea anului 2019 odată cu alegerile locale. 

Totodată, Dan Barna a spus că USR nu își va asuma participarea într-o guvernare tranzitorie până la alegeri, cu configurația parlamentară actuală, dar va susține politic un astfel de Executiv. Astfel, întrebat de o jurnalistă Digi24 despre cine ar trebui să facă parte din guvernarea de tranziție, Dan Barna l-a băgat la înaintare pe Ludovic Orban ca premier pasând responsabilitatea către PNL: "Domnul Ludovic Orban își dorește să fie premier, poate fi una dintre opțiuni. Pot fi alte opțiuni, în funcție de decizia pe care o va avea președintele. Până la urmă și președintele trebuie să aibă un rol important în nominalizarea premierului".

În acest context, șefia redacției Digi24.ro, jurnalista Adriana Duțulescu, a criticat poziția președintelui USR de a pasa responsabilitatea unei guvernări tranzitorii către PNL: 

"Este de o ipocrizie maxima să spui că doar PNL ar fi obligat să preia guvernarea făcută praf de PSD, și să îi condamni pe liberali că nu vor să își asume singuri ”greaua moștenire”, în timp ce USR iștii ar fi spălați de responsabilitate și chiar de apreciat că sunt deștepți și abili în evitarea decontării dezastrului.

Dar cei de la USR ce au, sunt mai cu moț? Au luat un scor uriaș la europarlamentare, deci poporul îi vrea la guvernare. De ce să nu îi vedem ce pot? De ce să nu știm și despre ei ce măsuri concrete au pentru însănătoșirea României pe care o tot clamează? De ce să nu știm ce echipă de oameni pun în locul ”PSD-PNL=aceeași mizerie”? De ce să așteptăm până la anticipate care - altă gogoriță populistă mestecată pentru cei care nu cunosc procedurile - nu se pot face decât peste un an?

 și USR să stea pe bară, să dea cu pietre? Aaaaa, pentru că ei sunt șmecheri. Ok", a reacționat Adriana Duțulescu. 

Totodată, jurnalistul Claudiu Pândaru a punctat una din declarațiile "opozantului" Tăriceanu, artizan al bugetului pe 2019, care după ce a divorțat de PSD a început să dea din casă. Este vorba despre afirmația președintelui ALDE conform căreia la buget există, de fapt, o gaură de 9 miliarde de lei. Astfel, Claudiu Pândaru a atras atenția celor din opoziție, în special lui Dan Barna, că există riscul ca România să nu mai poată aștepta 1 an până la alegerile anticipate cu guvernarea PSD la butoane, iar partidele opozante ar trebui să se așeze la aceeași masă și să găsească o soluție, căci după declarația lui Tăriceanu devine plauzibil scenariul negru ca țara noastră să intre în criză economică.

"L-am întrebat astăzi în jurnalele de dimineață pe domnul Dan Barna: în opinia domniei sale și după calculele electorale ale partidului pe care-l conduce când ar putea fi practic organizate cel mai repede alegerile anticipate? Domnul Barna a spus că, ce să vezi, cam într-un an de zile, abia vara viitoare, odată cu alegerile locale. Or, până vara viitoare, în acest termen de 1 an de zile, cine va guverna țara asta? De dragul majorității nu poți să fugi de responsabilitate. Responsabilitatea o ai în primul rând față de cetățeni. Atât USR-PLUS, cât și PNL trebuie să se așeze împreună și să găsească o soluție viabilă plecând de la interesul cetățeanului, de la rezolvarea acestor probleme sistemice pe care le lasă PSD. (...) Aud în spațiul public teoria că domne' PSD-ul ar trebui lăsat să se târască la guvernare până se prăbușește și dispare de pe scena politică. Dar dacă mai stă PSD la guvernare sub aceeași formă, acumulând același tip de datorii s-ar putea să nu mai existe un buget pe care cineva să-l poată gestiona. Nu poți să spui că doar de dragul majorității nu vrei acum la guvernare, că vrei să ai legitimitate. Într-un an de zile ce faci cu legitimitatea asta, cu interesul cetățeanului, cu bugetul găurit de PSD?", a analizat jurnalistul. 

Urmăriți analiza lui Claudiu Pândaru de la 13:30:„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.