Prostie și ticăloșie marca PSD. România pierde poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și șansa unui portofoliu important pentru că nu a trimis propuneri oficiale


Prostie și ticăloșie marca PSD. România pierde poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și șansa unui portofoliu important pentru că nu a trimis propuneri oficiale

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan trage un semnal de alarmă, spunând că doar România și Italia nu au trimis până acum propuneri oficiale pentru poziția de comisar european și că, din aceasta cauză, țara noastră a pierdut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și șansa de a primi un portofoliu important în executivul european.

“Singurele două state din Uniunea Europeană care nu au trimis până acum propuneri oficiale pentru poziția de comisar european sunt Italia, care nu are guvern, și România, care are Guvernul Dăncilă.

Ce s-a întâmplat și ce urmează?

Până în acest moment 25 de state membre ale Uniunii Europene au trimis în mod oficial candidații pentru poziția de comisar european, i-au anunțat public și au fost asumați de prim-miniștrii țării respective.

Există doar două corigențe: Italia și Viorica Dăncilă.

În Italia, partidul de extremă dreaptă a generat o criză guvernamentală, iar prim-ministrul a demisionat săptămâna trecută. De aceea Italia are nevoie de mai mult timp.

În România, o avem pe Viorica Dăncilă și ne aflăm într-o situație mai rea decât orice altă țară europeană.

Ce s-a întâmplat până acum?

1. Viorica Dăncilă nu a anunțat public nicio nominalizare.

2. Viorica Dăncilă a trimis doar cu titlu informal două nume inacceptabile la nivel european. A trimis doi europarlamentari care au blocat justiția, opunându-se cererilor procurorilor de ridicare a imunității lor parlamentare. Vă spun foarte clar: niciodată Comisia Europeană și Parlamentul European nu vor accepta un comisar care a împiedicat justiția, așa cum au făcut Rovana Plumb și Dan Nica.

3. Viorica Dăncilă a fost la Bruxelles unde nu a obținut nimic și i s-a spus foarte clar că atacatori ai justiției nu pot fi comisari europeni, iar viitoarea Comisie Europeană nu va accepta oi negre în rândurile sale.

4. Viorica Dăncilă s-a făcut de râs în fața noii președinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De ce nu a anunțat Viorica Dăncilă public nicio nominalizare?

Deoarece știe că aceste două propuneri sunt slabe și nici Rovana Plumb, nici Dan Nica nu vor ajunge niciodată comisari. Viorica Dăncilă știa de la bun început că vor exista probleme insurmontabile cu ambele nominalizări făcute de ea.

De ce a făcut Viorica Dăndilă aceste propuneri?

Pentru a satisfice grupuri de interese din PSD.

De ce nu s-a consultat Viorica Dăncilă pe această temă cu președintele Iohannis, care este mult mai credibil decât ea pe plan extern? Deoarece ea nu dorește ca România să obțină un portofoliu important, ea dorește doar să satisfacă grupuri de interese din PSD.

Ce am pierdut până acum?

Cu siguranță am pierdut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europeane pe care o puteam obține cu un candidat serios, așa cum am spus eu din luna iulie, având în vedere că statele din Europa de Est au fost subreprezentate în pozițiile de conducere la nivel european, iar Slovacia, Bulgaria, Letonia și Estonia au avut deja cel puțin un vicepreședinte al Comisiei Europene, iar Polonia chiar un președinte al Consiliului European și un președinte al Parlamentului European.

Ce am mai pierdut? Am pierdut șansa de a primi un portofoliu important. Vom lua ce rămâne, la momentul la care vom desemna un candidat acceptat de noua președintă a Comisiei Europene.

Ce e de făcut acum?

Trebuie numită imediat o persoană competentă și credibilă din afara PSD-ALDE, două partide complet decredibilizate pe plan european.

Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că incompetenții ne fac de râs în lume. Să nu uităm asta de fiecare dată când avem ștampila de vot în mână”, a scris Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, fostul consilier prezidențial Iulian Fota a avut o ieșire dură pe pagina sa de Facebook, acuzând-o pe Dăncilă de prostie și de de ticăloșie.

“Ce ticăloșie!!! Țara i-a onorat cu demnități publice și ei își bat joc. Să ai șansa unui vicepreședinte al Comisiei și să nu fii capabil să o materializezi. Veorica nu este numai proastă, ci e și ticăloasă. Și încă mai are timp să strice. Ce jaf de guvern!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.