VIDEO Klaus Iohannis mitraliază guvernarea PSD în contextul tragediei de la Caracal: Se impune resetarea statului!


VIDEO Klaus Iohannis mitraliază guvernarea PSD în contextul tragediei de la Caracal: Se impune resetarea statului!

Președintele României Klaus Iohannis a susținut miercuri o declarație de presă în care, inițial, a transmis condoleanțe pentru familia reprezentantului misiunii diplomatice a României, care și-a pierdut viața în urma atentatului de la Kabul. Iohannis a precizat că a decis să îl decoreze post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României”.

Totodată, Klaus Iohannis a vorbit despre cazul tragediei de la Caracal și a subliniat că PSD a luat doar câteva măsuri de fațadă, nefăcând nimic concret pentru ca astfel de cazuri să fie prevenite: "PSD-iștii au abandonat rezolvarea unor chestiuni sistemice atunci când baronii lor au înțeles că asta înseamnă de fapt renunțarea la controlul politic pe justiție și poliție pentru că dincolo de creșterea pedepselor pentru diverse infracțiuni vorbim și de cum funcționează instituțiile statului. PSD refuză să facă pașii necesari pentru a corecta gravele carențe create prin propriile lor decizii în ultimii ani".

Mai mult, Klaus Iohannis nu a anunțat dacă acceptă sau respinge miniștrii interimari propuși de Guvernul Dăncilă după demisile celor trei miniștri ai ALDE de la Energie, Mediu si Relația cu Parlamentul.

Redăm declarațiile președintelui României:

Vreau să mă refer la un subiect care are implicații profunde asupra societății românești. În urmă cu câteva săptămâni, tragedia cumplită de la Caracal ne-a arătat cât de multe și cât de profunde sunt disfuncționalitățile din interiorul unor instituții ale statului. Incompetența, lipsa unor proceduri clare, corupția, indiferența, toate acestea au dus la un deznodământ cutremurător și anume incapacitatea statului de a salva viețile propriilor cetățeni.

Am cerut Guvernului ca până la finalul lunii august să adopte o serie de măsuri astfel încât în situații precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului. Am și indicat Guvernului în ședința CSAT din 30 iulie ce măsuri esențiale ar trebui luate cu prioritate. PSD, preocupat însă de soluționarea crizelor interne, continuă să ignore rezolvarea urgențelor care sunt importante pentru cetățeni și care au un impact direct asupra vieții și siguranței lor de zi cu zi.

Am văzut doar câteva măsuri punctuale luate la cald sub presiunea publică și grija de a muta șefi de la o instituție la alta fără să îi sancționeze pentru incompetența lor. Așa cum ne-a arătat în nenumărate rânduri, PSD e specialist în a tărăgăna lucrurile sperând ca oameniii să uite cui îi revine de fapt responsabilitatea. Vedem în aceste zile doar o luptă politică surdă pentru a rămâne cu orice preț la putere. Tot ceea ce avertizam la începutul anului despre buget, din păcate s-a adeverit. Investiții majore nu se fac, spitale și autostrăzi nu se construiesc. PSD nu e preocupat de toate aceste lucruri, lucruri care sunt de maxim interes pentru oameni, ci doar de a-și asigura puterea și scoțând funcții la mezat.

Așa arată o guvernare eșuată. Garantarea siguranței publice de către stat este fundamentală, iar românii așteaptă de la statul lor respect și siguranță, așteaptă soluții rapide, dar guvernarea PSD nu și-a înțeles niciodată rolul. Întârzie nepermis și modificările legislative necesare pentru că astfel de cazuri precum cel de la Caracal să fie tratate cu mai multă operativitate. PSD a primit mai multe propuneri concrete, pe unele le-am trasmis chiar eu, însă acestea sunt pur și simplu ignorate. Mai mult, PSD-iștii au abandonat rezolvarea unor chestiuni sistemice atunci când baronii lor au înțeles că asta înseamnă de fapt renunțarea la controlul politic pe justiție și poliție pentru că dincolo de creșterea pedepselor pentru diverse infracțiuni vorbim și de cum funcționează instituțiile statului. PSD refuză să facă pașii necesari pentru a corecta gravele carențe create prin propriile lor decizii în ultimii ani. Așa se face că nici până acum, deși a generat numeroase efecte negative, legea recursului compensatoriu nu a fost abrogată.

Cei din Guvernul PSD au permis prin incompetență și inactivitate ca imaginea instituțiilor statului să fie grav afectată. Astăzi, Poliția Română, o instituție fundamentală în România, are probleme de credibilitate din cauza politizării excesive. Am mai spus-o și o repet, am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au fost dați afară prea mulți profesioniști și au fost puși în locul lor oameni incapabili. Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece de mult. Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea, una responsabilă pentru că împreună să facem România funcțională. Se impune așadar resetarea statului pentru că direcția în care a dus PSD țara e una pur și simplu greșită. Și românii o consideră greșită și s-a văzut acest lucru destul de clar la referendumul din 26 mai. Este nevoie de o guvernare pro-europeană, preocupată de drepturile românilor, de siguranța românilor, de prosperitatea românilor. 

Umăriți video cu declarațiile lui Klaus Iohannis:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.