VIDEO Klaus Iohannis, mesaj fără echivoc pentru Dăncilă: "Trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dvs.!"


VIDEO Klaus Iohannis, mesaj fără echivoc pentru Dăncilă: "Trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dvs.!"

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că îi trimite președintelui Klaus Iohannis șase noi propuneri de miniștri pentru posturile rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare. De subliniat că trei dintre propuneri erau de la ALDE.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a făcut joi o declarație de presă în cadrul căreia a tranșat clar situația și a respins întru totul cerința premierului Vioricăi Dăncilă privind remanierea și i-a atras atenția că, potrivit Constituției, trebuie să meargă în Parlamentul României cu o solicitare de validare a Executivului pe care-l conduce. 

Redăm declarația președintelui Klaus Iohannis:

"Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală, îmi solicită acolo doamna prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari și numirea a șase miniștri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și refuz clar.

Dar în acest context dati-mi voie un pic să explic cum de am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitatre de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștri. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care la momentul respectiv am refuzat remanierea solicitată. După câtva timp, doamna prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari, iar din același motiv, fiindcă Guvernul acum în noua configurație politică, în conforimitate cu Articolul 85 din Constituție trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.

Acum doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare. Doamna prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dvs. Altfel, lucrurile nu se pot rezolva. Această nouă solicitare pe care o refuz vine cu o noutate. Este cras neconstituțională fiindcă între timp este foarte clar și s-a anunțat și public și în scris că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci nu încape nicio îndoială că Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului. Se vede că doamna prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. Se mai vede că PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care e explicit și clar solicitată în Constituție. Repet, niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după validarea din Parlamentul României", a declarat Klaus Iohannis. 

Redăm video cu declarația președintelui României:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.