Cum a ajuns "Ciorăpel" Arsene să controleze prin interpuși afacerile cu materiale de construcții în Moldova


Cum a ajuns "Ciorăpel" Arsene să controleze prin interpuși afacerile cu materiale de construcții în Moldova

O grupare din regiunea Moldovei apropiată de baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene și de șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Gigi Dragomir controlează o adevărată afacerea cu materiale de construcții pentru drumuri și infrastructură civilă.

Concret, o serie de firme controlate sau apropiate de Ginel Vlăsie, considerat omul lui Arsene, au câștigat mai multe licențe pentru exploatarea balastierelor în zona Moldovei. Totodată Agenția pentru Resurse Minerale gestionează acordarea acestor licențe. Astfel, Ionel Arsene, ar fi ajuns să controleze o bună parte din activitatea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, potrivit G4media. Asta pentru că baronul de Neamț l-a impus în fruntea instituției pe Gigi Dragomir.

Pe lângă licențele de explorare și exploatare a zăcămintelor petroliere și de metale prețioase, instituția este decisivă pentru companiile de construcții. Asta pentru că Agenției Naționale pentru Resurse Minerale acordă licențele de exploatare a balastierelor, a carierelor de piatră și nisip, materiale fără de care stațiile de betoane nu pot funcționa.

Ionel Arsene, aflat în cercul intim de putere al actualului pușcăriaș Liviu Dragnea, l-a impus în guvern pe Dănuț Andrușcă la Ministerul Economiei, între timp schimbat din funcție, și pe Gigi Dragomir la Agenția pentru Resurse Minerale. Controlul asupra Agenției și l-a extins prin promovarea unor oameni din Piatra Neamț în poziții cheie din Agenție. Astfel, directoarea economică, Carmen Tănase, Doinița Isache, la biroul juridic, provin din județul Neamț, Nicoleta Husaru, fost purtător de cuvânt al CJ Neamț a fost pentru câteva luni consilier.

Totodată, mai multe firme controlate de gruparea Arsene câștigă licențe importante de exploatare a balastierelor. Acestea sunt: Aqua Park din satul Slobozia, județul Neamț, Mavgo Holding, Astral Trading SRL din Piatra Neamț, Danlin XXL din comuna Secuieni, Neamț și Pro Invest din Piatra Neamț.

Mavgo Holding SRL din Piatra Neamț

Societatea are un singur acționar, este vorba de Dumitru Florin Pavel. Mavgo Holding are autorizații pentru a deschide o carieră/balastieră de pietriș și nisip în perimetrul Săvinești amonte 1, pe albia minoră a râului Bistrița, între comunele Dumbrava Roșie și Piatra Șoimului, extravilan. Firma are o cifră de afaceri de 25 de milioane de lei în ultimul an.

Pro Invest din Piatra Neamț

Firma are o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei pe ultimul an fiscal și este în insolvență. Gheorghe Valentin Tănase este acționarul unic al societății care este în insolvență. El a fost și cel care a înființa Mavgo Holding.

Astral Trading srl din Piatra Neamț

Firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei, societatea fiind specializată în extracția pietrișului. Acționar unic al srl-ului este Valer Apintei.

Danlin XXL din comuna Secuieni, Neamț

Firma are 112 milioane de lei cifra de afaceri a societății din județul controlat de Arsene, cu obiect de activitate principal în lucrări de construcție. Dan Amurăriței este acționarul și administratorul societății.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.