România dezumanizată. Zeci de pacienți ai Secției de Psihiatrie Vulcan, folosiți drept cobai pentru experimente


România dezumanizată. Zeci de pacienți ai Secției de Psihiatrie Vulcan, folosiți drept cobai pentru experimente

Zeci de pacienți fără discernământ de la Secția de Psihiatrie Vulcan ar fi fost folosiți într-un studiu de testare a unor medicamente, potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Nicușor Bîgiu.

Nicușor Bîgiu transmite că își va declina competența și va sesiza organele de cercetare penală, cel mai probabil luni.

„Am avut această informație și am dispus o comisie de analiză, care însă s-a blocat. Conducătorul studiului clinic a refuzat să dea lista pacienților incluși în studiu și consimțământul. Am avut informație că în anul 2005, la secția Vulcan, a fost desfășurat un studiu de testare a medicamentelor. Sunt 20, 30 de pacienți. Conducătorul studiului este un medic din cadrul spitalului”, spune Bîgiu pentru mediafax.ro

Totodată, Nicușor Bîgiu subliniază că un ghid european de bune practici spune clar că sunt interzise studiile pe categorii vulnerabile de pacienți.

"Conform unui ghid european de bune practici, nu ai voie să faci studii pe categorii vulnerabile de pacienți, iar aici avem pacienți cronici și fără discernământ”, afirmă managerul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.