VIDEO S-a făcut dreptate parțial! Jurnalistul Paul Arne Wagner a câștigat procesul cu Jandarmeria. 20 iunie, o zi neagră pentru democrația din România


VIDEO S-a făcut dreptate parțial! Jurnalistul Paul Arne Wagner a câștigat procesul cu Jandarmeria. 20 iunie, o zi neagră pentru democrația din România

"Jurnalistul german, aflat la protestul de miercuri seara din Piaţa Victoriei, a forţat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, ''motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia şi conducerea la Secţia de Poliţie unde a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 500 lei'', mințea Jandarmeria Bucureşti pe 21 iunie. 

Jandarmeria a mințit în contextul protestului anti-PSD din Piața Victoriei din data de 20 iunie, manifestație care a reprezentat un soi de preludiu pentru intervenția brutală a jandarmilor ce avea să vină pe 10 august 2018.

"Oameni loviți, aproape călcați de dubele jandarmerie, copii căzuți, jurnaliști ridicați de jandarmi, așa cum a fost cazul jurnalistului Paul Arne Wagner", subliniază jurnalista Monica Vasilescu referitor la protestul din data de 20 iunie. 

Paul Wagner a fost atunci săltat de jandarmi în ciuda faptului că avea la gât legitimația de presă. Imaginile cu intervenția brutală a jandarmilor au devenit virale la acel moment. A fost unul dintre cele mai tensionate momente de la mitingul pentru justiție, precizează g4media.ro



Privind intervenția abuzivă a Jandarmeriei, Paul Arne Wagner nu s-a dat bătut și a constestat în instanță felul în care au acționat jandarmii. Pe 7 octombrie 2019, Wagner transmite că a câștigat definitiv procesul contra Jandarmeriei, dar nu este suficient, căci trebuie făcută dreptate pentru toți protestatarii care au avut de suferit, iar vinovații pentru declanșarea represiunii trebuie să suporte consecințele de rigoare. 

Redăm mesajul jurnalistului german:

"Am câștigat, definitiv. Așa a decis Tribunalul București. Justiția mi-a dat dreptate în fața Jandarmeriei și în fața unui guvern autocrat și nerușinat. Mie și altor sute de oameni care în ultimii ani sunt victimele abuzurilor Jandarmeriei Române, brațul armat al regimului mafiot PSD-Dragnea-ALDE-UDMR.

Dar, pentru ca mie, și tuturor celorlalți cetățeni ale căror drepturi au fost încălcate, să ni se facă dreptate, multe lucruri trebuie încă să se întâmple.

Poza atașata este de la Jandarmerie. Pare o glumă, dar cu poza asta s-au apărat în instanță, spunând că am strâns de gât jandarmi și alte minciuni.

Suntem în pragul moțiunii de cenzură, este posibil ca în câteva zile guvernul PSD să fie istorie. Însă, dragi politicieni din opoziție (PNL, USR), sunteți pregătiți pentru ceea ce va urma în continuare? V-ați scris cu toții programele pentru un guvern de tranziție? Și sunteți pregătiți să renunțați la arma împotriva poporului care este Jandarmeria Română, și la legea învechită și neconstituțională a adunărilor publice (60/1991) și să îndreptați ceea ce este nedrept?

Legea 60/1991 este acea lege cu care Jandarmeria a încercat, de cele mai multe ori fără succes, să își justifice abuzurile politice împotriva cetățenilor revoltați care au protestat, încercând să își exercite un drept fundamental.

Legea 60 datează din 1991 și este mai veche decât Constituția. Ca să îți dai seama că această lege Iliesciana este una neconstituțională e suficient doar să știi să citești - și să lecturezi ambele texte. Constituția este legea supremă, iar o lege care precede Constituția, și este contrară spiritului ei, nu ar trebui să existe. Mai mult, din momentul aderării României la Uniunea Europeana, Legea 60 a adunărilor publice ar fi trebuit urgent rescrisă, ea fiind în disonanță cu normele europene, permițând prin multele ei breșe ca drepturile fundamentale ale cetățenilor să fie călcate în picioare.

Și ce se întâmplă cu angajații acestor instituții slugarnice, care în obediența lor merg până acolo încât devin criminale? Ce se întâmplă cu jandarmul abuziv, care a gazat, bătut, mințit și a încălcat lege și Constituție, și a văzut că nu există consecințe?

Ce se întâmplă cu purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, mitomanul Georgian Enache, care a perorat fără frică sau rușine minciuni despre mine în spațiul public, după arestarea mea?

Ce se întâmpla cu Maiorul Laurențiu Cazan, care a supervizat personal în-dubarea mea, a dat bice dubei în care mă aflam (vedeți în acest film de când am fost ridicat, în 20 iunie 2018: https://youtu.be/ddRFoGPGa5M). Îl recunoașteți ușor pe maiorul Cazan în imagini, poartă cămașa albă, așa cum a făcut și pe 10 august, el și ceilalți superiori: Marius Militaru, Ionuț Sindile, Cătălin Paraschiv etc.

În scara abuzurilor Jandarmeriei documentate de noi (Passport Productions), 20 iunie 2018 a fost un preludiu pentru 10 august și, în opinia noastră, a doua cea mai agresivă și nedreaptă acțiune. Și nu despre arestarea mea e vorba aici! În 20 iunie zeci de oameni au fost ridicați de pe stradă, loviți, într-o acțiune care a arătat ca o răpire, pentru că foarte mulți dintre jandarmii, pe care i-am identificat apoi cu ușurință, erau de altfel în civil și îmbrânceau oameni de-a valma - culmea, unii care nici măcar nu participau la adunarea publică, ci ieșeau de la metrou sau traversau liniștiți (vedeți câte ceva din toate acestea și în filmul de mai sus).

Este o ofensă adusă fiecărui cetățean care a câștigat în instanță împotriva Jandarmeriei (și e vorba despre sute de cazuri) faptul că, în continuare, capii în cămăși albe ai abuzurilor dovedite sunt încă în funcții, la conducerea instituției.

Încrederea cetățeanului în statul român nu poate fi reparată atât timp cât oamenii aceștia rămân cocoțați în aceleași fotolii. Până când ei nu vor fi dați afară și judecați pentru faptele lor nu se poate aștepta nimeni să revină încrederea cetățeanului în statul român.

Mă aștept ca atunci când noul Guvern își va intra în drepturi, să fie concediați de îndată măcar șefii Jandarmeriei, deja puși sub acuzare în Dosarul 10 august.

Pe lângă 10 august și 20 iunie, crima de care Jandarmeria se face vinovată în acești ani este suprimarea sistematică a liberei exprimări în România. Nici nu putem știi câți oameni ar fi protestat aici și, în consecință, ce s-ar fi schimbat la guvernare, dacă nu erau acțiunile abuzive permanente ale Jandarmeriei, acțiuni de intimidare, amendare, orchestrări întregi pe care le-am văzut și filmat deja de sute de ori.

Noul Guvern, oricare va fi acesta, va moșteni o Românie plină de datorii, și nici nu e vorba în primul rând despre bani. Noul guvern va avea de decontat datoriile morale ale regimului autoritar Dragnea.

Cetățeanul nu mai trebuie lăsat să se lupte singur ca să îndrepte ceea ce a fost profund nedrept. Aceste abuzuri trebuie să fie prioritatea Guvernului, iar funcționari și politicieni ai statului trebuie trași la răspundere pentru complicitate cu crimele regimului Dragnea. Nu putem să așteptăm zeci de ani până fiecare protestatar ale cărui drepturi fundamentale au fost grav încălcate să ceară despăgubiri de la statul nedrept.

În acest moment exisă un ONG, Evoluție În Instituție, care oferă asistență juridică în instanță pentru mai mult de 400 de cazuri în care protestatarii au fost amendați abuziv, dar în viitor această sarcină nu trebuie să fie doar în atribuțiile societății civile și al cetățeanului, ci e firesc să devină sarcina noului Guvern.

După tot ce am văzut în ultimii aproape trei ani, sunt convins că Jandarmeria Română nu poate fi reformată. Faptul că stăpânul politic al Jandarmeriei se va schimba, mai devreme sau mai târziu, sperăm cu unul competent, mai democratic, bine intenționat și mai cinstit, nu va face această armă (care este și inexistentă de fapt în majoritatea țărilor civilizate) să fie mai puțin periculoasă. Un stat democratic nu are nevoie să folosească armata împotriva propriului popor la adunări publice - și asta este Jandarmeria Română, o parte a armatei cu mulți șefi "școliți" în Afghanistan sau Kosovo. Jandarmeria a fost și va rămâne o armă gata să fie folosită împotriva Poporului, indiferent pe mâna cui ajunge. Eu aș înclina foarte tare pentru scoaterea armei din joc.

Și când aceste arme folosite împotriva cetățenilor nu vor mai exista, și când toți vinovații vor fi fost trași la răspundere, abia atunci am câștigat definitiv acesta luptă.

Le sunt foarte recunoscător celor care, deși pe cei mai mulți nu i-am cunoscut vreodată personal, au fost prompt alături de mine când am fost privat de libertate, făcând ca șederea mea în arest să fie mai scurtă decât ar fi putut fi, și mi-au fost alături în zilele și săptămânile care au urmat, făcând ca linșajul mediatic pornit împotriva mea să fie mai puțin neplăcut.

Mulțumesc Cristian Iohan Ştefănescu, Cristi Pantazi Ioana Avadani Vlad Alexandrescu Rares Bogdan Sebastian Furnigel Liviu Florin Albei Robert C Schwartz Lavinia Pitu-Schwartz Mihai Angheluţă Jr. Radu Pericol Tiganas Zamfi Irina Petrisor Obae Lucian Bota Ionel Ciuciu Monica Tanase Raluca Stefanuc Florian Hassel Philipp Künstler Pen Romania Adrian Catu Razvan Orasanu

Mulțumiri speciale pentru consiliere Evelina Morar și lui Cristian-Mihai Dide de la Asociația Evoluție În Instituție, asociație care a demarat proiectul "Dizolvăm Jandarmeria", transmite jurnalistul Paul Arne Wagner. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.