Putin, mai periculos ca teroriștii arabi pentru Occident. „29155” – o unitate de elită a GRU - are ca misiune destabilizarea Europei. Ce operațiuni abominabile a dus la îndeplinire până acum


Putin, mai periculos ca teroriștii arabi pentru Occident. „29155” – o unitate de elită a GRU - are ca misiune destabilizarea Europei. Ce operațiuni abominabile a dus la îndeplinire până acum

Întâi a fost o campanie de destabilizare a Moldovei, urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria şi de o tentativă de lovitură de stat în Muntenegru. Anul trecut a avut loc o încercare de asasinare a unui fost spion rus în Marea Britanie prin utilizarea unei substanţe neurotoxice. Deşi aceste operaţiuni păreau specifice serviciilor de informaţii ruse, autorităţile occidentale le-au considerat până de curând drept atacuri izolate, neconectate între ele.

The New York Times scrie că, între timp, serviciile secrete din Vest au cu totul altă viziune asupra acestor incidente, concluzionând că sunt parte dintr-o campanie coordonată aflată în derulare care are scopul destabilizării Europei. Campania este efectuată de o unitate de elită a serviciilor secrete ruse specializată în acţiuni subversive, acte de sabotaj şi asasinate.

Potrivit NYT, preluat de mediafax.ro, unitatea de elită 29155 desfăşoară operaţiuni de cel puţin zece ani, dar oficialii occidentali au depistat-o abia recent. Oficiali din cadrul serviciilor secrete din patru ţări occidentale afirmă că este neclar cât de frecvent acţionează această unitate şi avertizează că este imposibil de anticipat când şi unde vor fi lansate noi atacuri.

Scopul Unităţii 29155 evidenţiază amploarea acţiunilor preşedintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Occidentului prin aşa-numitul război hibrid - ce include campanii de propagandă, atacuri ciberbetice, dezinformare şi confruntare militară directă.

„Cred că am uitat cât de duri pot fi ruşii”, afirmă Peter Zwack, fost agent de informaţii şi fost ataşat militar în cadrul Ambasadei SUA din Moscova, care susţine că nu ştia de existenţa acestei unităţi a serviciilor ruse.

Rugat să comenteze, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că întrebările trebuie adresate Ministerului rus al Apărării. Instituţia nu a făcut niciun comentariu.

Chiar dacă cele mai multe dintre operațiune GRU (Serviciul secret rus al Armatei) rămân încă învăluite în mister, serviciile secrete occidentale au început să înțeleagă arhitectura de baza acestora. În lunile premerătoare alegerilor prezidențiale americane din 2016, afirmă oficiali ai SUA, unitățile informatice ale GRU, cunoscute drept 26165 și 74455, au spart serverele Comitetului Național Democrat și pe cele de campanie ale lui Hillary Clinton, publicând o serie de informații interne stânjenitoare, fapt care ar fi afectat imaginea candidatei democrate la Casa Albă, schimbând practic soarta alegerilor.

Astfel de operațiuni au însă loc de la Moscova, la mii de kilometri distanță de „ținte”.

În schimb, membrii unităţii 29155 sunt suspectaţi că se mișcă lejer pe tot cuprinsul Europei. „Este vorba de o unitate GRU activă de câţiva ani în Europa. A fost o surpriză că ruşii, agenţii GRU, această unitate s-au simţit liberi să meargă în ţări prietene şi să comită astfel de atacuri. A fost un şoc”, afirmă, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate europene.

Agenţiile secrete occidentale au depistat această unitate de elită după tentativa eşuată de lovitură de stat produsă în Muntenegru în 2016. Ulterior, atacul neurotoxic care l-a vizat pe fostul agent rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în Marea Britanie a generat un conflict diplomatic major. Peste 20 de ţări, inclusiv Statele Unite, au expulzat 150 de diplomaţi ruşi.

Alex Younger, directorul Serviciului britanic de Informaţii Externe (MI6), avertiza în februarie că Rusia generează riscuri din ce în ce mai mari. „Există activităţi coordonate şi sunt implicaţi aceeaşi oameni. Estimăm că există o ameninţare clară din partea GRU şi a altor agenţii secrete ruse”, afirma Alex Younger.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.