Dragoș Jaliu, asociatul lui Dan Barna, răspunde acuzațiilor din investigația Rise Project. Spune că a fost sunat de jurnaliști doar cu câteva ore înainte de publicarea anchetei


Dragoș Jaliu, asociatul lui Dan Barna, răspunde acuzațiilor din investigația Rise Project. Spune că a fost sunat de jurnaliști doar cu câteva ore înainte de publicarea anchetei

Catalogat în ancheta Rise Project drept „asociatul dintotdeauna” în proiecte cu finanțare europeană al lui Dan Barna, Dragoș Jaliu, conferențiar la SNSPA, a răspuns după multe ore acuzațiilor din investigația jurnalistică, precizând că, deși aceasta a durat două luni, autorii ei l-au contactat abia cu o seară înainte de publicare. I-au trimis pe mail o lista cu întrebări, solicitându-i să răspundă tot în cursul serii respective, potrivit unei precizări postate de Jaliu pe Facebook. Acuzațiile din „Adevărul despre Barna” se referă, printre multe altele, la faptul că Dragoș Jaliu și Dan Barna au câștigat sume uriașe, deși au „îngropat” mai multe proiecte pe care ar fi trebuit să le pună pe roate, iar beneficiarii acestora – persoane vulnerabile social și cu dizabilități, greu de integrat pe piața muncii – nu ar fi fost sprijiniți cu profesionalism așa cum o prevăd regulile de finanțare. 

Dragoș Jaliu:„Am trecut de la emoție la rațional și invers pe parcursul zilei și înca mă simt ca într-un banc cu punchline prost.

Ar fi multe de spus despre articolul RISE, dar mă voi rezuma acum doar la câteva aspecte:

- Compania mea a implementat și implementează proiecte din fonduri europene. Din rolul de beneficiar sau partener în proiecte am dobândit mult din know-how-ul nostru de la firul ierbii, know-how pe care l-am pus deseori la dispoziția autorităților și altor beneficiari. Articolul Rise Project de astăzi a “divulgat” că am fost partenerul sau beneficiarul a 20 de proiecte cu fonduri europene care însumează 166 de milioane de lei. Numai că aia e valoarea totală a proiectelor. Firma mea a avut/are o alocare de 38 de milioane de lei, din care 20 de milioane însumeaza proiectele finalizate. Iar în unele cazuri chiar am venit cu bani de acasă, pentru ca proiectele să se pună pe roate, pentru ca asta înseamnă să faci pionierat în fonduri europene în România, când un întreg ecosistem nu fucționează cum ar trebui.

- La fel, se pare că trebuia cu 2 milioane de euro să înființăm 18 centre de consultanță camerală, numai că obiectivul proiectului era altul: să formăm oameni interesați de dezvoltarea rurală, ceea ce am și făcut, după cum spune și articolul. Am avut nu 460, ci 520 de persoane participante la cursuri: șomeri, persoane ocupate cu agricultura de subzistență, manageri, angajați și peste 900 de persoane participante la diferite activități de informare și consiliere în cadrul proiectului.

- Cât privește eterna „acuzație” de a fi lucrat cu statul - da, când obiectul muncii e finanțarea, relația cu statul e esențială. Statul acela care e și pe care îl știm cu toții. Rolul nostru nu este să facem poliție, nici măcar investigație ci să ne asigurăm că acele criterii impuse de finanțator sunt respectate.

RISE și-au documentat mai mult de 2 luni materialul. În tot acest timp, ar fi putut să mă caute să îmi spun punctul de vedere, mai cu seamă că în trecut m-au contactat în calitate de expert în finanțări europene. Au făcut-o. Aseară, la 7.05 PM, am primit un mail cu întrebări de la ei cu deadline-ul tot aseară. Atât!”

Dragoș Jaliu este conferentiar SNSPA și membru al Project Management Institute. A absolvit George Washington University - School of Business and Public Management și a fondat Structural Consulting™ Group. Este consultant Fonduri Structurale, trainer şi doctor în domeniul dezvoltării regionale și inițiator al proiectelor fonduri-structurale.ro si proiecte-structurale.ro. De asemenea, conduce Asociația Beneficiarilor de Fonduri Europene.

Fonduri-structurale.ro, portal al cărui inițiator și arhitect șef este Dragoș Jaliu, este un proiect marca Structural Consulting Group menit să ofere informare și consiliere în domeniul fondurilor structurale. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.