NEWS ALERT. Răzvrătirea politicianist-infantilă a premierului Boris Johnson, forțat de Parlament să ceară amânarea Brexitului: a trimis la UE solicitarea, dar fără s-o semneze


NEWS ALERT. Răzvrătirea politicianist-infantilă a premierului Boris Johnson, forțat de Parlament să ceară amânarea Brexitului: a trimis la UE solicitarea, dar fără s-o semneze

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat primirea din partea premierului britanic Boris Johnson a unei solicitări de amânarea a Brexitului, peste data de 31 octombrie, așa cum a solicitat, sâmbătă, Parlamentului britanic. „Cererea de amânare tocmai a sosit. Voi începe consultările cu liderii UE pentru a avea o reacția (la această solicitare, n.red)”, a precizat într-un tweet scurt președintele Tusk.

Potrivit Reuters, Johnson i-ar fi cerut lui Tusk o amânare până la sfârșitul lui ianuarie 2020, așa cum îl obligă „Benn Act”, legea care a fost votată în parlamentul de la Londra. Potrivit acesteia, guvernul este obligat să solicite o amânare a Brexitului, în cazul în care acordul pentru Brexit încheiat cu UE nu obține și votul Parlamentului - ceea ce s-a și întâmplat în cursul zilei de sâmbătă, când Camera Comunelor a aprobat un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni.

Un oficial al UE a precizat că solicitarea de a amâna Brexitul trimisă de Johnson la Bruxelles nu are semnătură premierului britanic pe ea, dar cererea este însoțită de o a doua scrisoare, de data aceasta semnată, în care șeful guvernului britanic își face cunoscut și punctul său de vedere: amânarea Brexitului ar fi o greșeală. 

Conform unor surse de la Bruxelles, Uniunea Europeană este însp dispusă să acorde Marii Britanii o nouă amânare a Brexit, în contextul impasului politic de la Londra.

Ce conține Acordul pentru Brexit – sursa digi.24.ro

Statutul administrativ al provinciei britanice Irlanda de Nord, mai precis mecanismele vamale la frontiera cu naţiunea Irlanda, membră a Uniunii Europene, constituie un element central pentru aprobarea Acordului Brexit de către Parlamentul Marii Britanii, scrie Mediafax. Alte elemente importante sunt standardele în domeniul produselor şi muncii, precum şi libera circulaţie a persoanelor post-Brexit.

Premierul Boris Johnson a negociat un nou acord cu Uniunea Europeană, eliminând mecanismul numit „backstop” - o serie de garanţii pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda. Iniţial, Irlanda de Nord ar fi urmat să rămână în uniunea vamală a UE, însă noul protocol prevede că întreaga Marea Britanie va părăsi uniunea vamală, deşi unele proceduri vamale comunitare se vor aplica produselor care vor ajunge pe teritoriul nord-irlandez din restul Marii Britanii. Prevederile vor rămâne în vigoare până cel puţin în 2024, iar apoi atât timp cât decide Adunarea Parlamentară nord-irlandeză. Este neclar la nivel practic cum vor fi evitate controalele la frontiera dintre Marea Britanie şi propria provincie Irlanda de Nord sau între Irlanda de Nord şi Irlanda. De asemenea, este greu de anticipat cum se va desfăşura circulaţia cetăţenilor UE şi britanici între Irlanda - Irlanda de Nord - restul Marii Britanii.

Modul de aplicare a prevederilor statutului special al Irlandei de Nord este contestat de formaţiunea Partidul Democrat Unionist (DUP), care asigură majoritatea Guvernului Boris Johnson în Camera Comunelor. De asemenea, liderii Scoţiei şi Ţării Galilor sunt nemulţumiţi că doar Irlanda de Nord va avea un statut special post-Brexit. Formaţiunea DUP a avertizat că nu va vota în favoarea Acordului Brexit obţinut de premierul conservator Boris Johnson. Acordul este contestat şi de principalele formaţiuni de opoziţie - Partidul Laburist şi Partidul Liberal-Democrat -, care cer un nou referendum pe tema Brexit.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.