Kovesi vede partea plină a paharului în cazul revocării din fruntea DNA. Ce spune procurorul-șef european despre războiul purtat de Toader împotriva ei


Kovesi vede partea plină a paharului în cazul revocării din fruntea DNA. Ce spune procurorul-șef european despre războiul purtat de Toader împotriva ei

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a acordat un interviu pentru ziare.com (îl puteți citi complet AICI) în care a vorbit inclusiv despre momentul în care a fost revocată din funcție. Amintim că în data de 9 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Astfel, întrebată dacă Iohannis putea să nu o revoce, Kovesi nu a vrut să comenteze acțiunea președintelui, dar a precizat că există și un aspect pozitiv privind revocarea, întrucât a avut destul timp și energie să se pregătească pentru cursa către șefia Parchetului European.

Totodată, Kovesi a precizat că revocarea a avut o anumită însemnătate și anume faptul că politicul, prin intermediul ministrului Justiției Tudorel Toader, nu a avut o răfuială directă cu persoana ei, ci cu DNA ca instituție și implicit cu lupta anticorupție: "Nu cred că ministrul Justiției avea ceva cu mine. A fost lupta împotriva unui simbol. (...) Cumva cred că a fost un moment în care a fost lovită instituția, a fost un moment când s-a declanșat o demobilizare între colegii care lucrau în DNA și a avut semnificația: uite, până la urmă, noi, politicul, vă putem opri!".

Jurnalistă: Credeți că președintele Iohannis putea să nu va revoce?

Kovesi: Nu știu dacă pot răspunde eu în locul președintelui. E un moment în care îți dai seama că un rău poate fi un bine. Dacă revocarea nu ar fi avut loc atunci, probabil că tot m-aș fi înscris în cursa pentru EPPO, dar nu cred că aș fi avut la fel de mult timp să mă pregătesc și nu știu dacă aș fi avut aceeași determinare.

Ca procuror șef DNA, consumăm toată energia pentru a conduce instituția și nu a fost ușor. Dincolo de regretele pe care le-am avut în acel moment, că nu mi-am dus mandatul la final, pentru mine personal lucrurile s-au întâmplat mai bine. Asta nu înseamnă că sunt fericită că a avut loc revocarea, pentru că ea a avut însemnătatea ei.

Jurnalistă: Care?

Kovesi: Nu cred că acea cerere de revocare a fost o chestiune personală. Nu cred că ministrul Justiției avea ceva cu mine. A fost lupta împotriva unui simbol. Când vrei să lovești o instituție, lovești în șeful ei. Au fost foarte multe momente după revocare când colegii din DNA mi-au spus că le e foarte greu, pentru că nu mai are cine "să le țină spatele".

Jurnalistă: Ce înseamnă asta?

Kovesi: Mai plastic: tu luai toate criticile asupra ta și scăpăm noi. Cumva cred că a fost un moment în care a fost lovită instituția, a fost un moment când s-a declanșat o demobilizare între colegii care lucrau în DNA și a avut semnificația: uite, până la urmă, noi, politicul, vă putem opri!

De aceea, în ultima declarație de presă, am încheiat spunând: nu abandonați! Și am încercat ca apoi, prin faptele mele, să arăt că nu abandonez: am făcut o acțiune la CEDO, pentru lămurirea încercării de a subordona procurorii politicului, m-am înscris în această procedură pentru EPPO.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.