Un nou atac mizerabil: ministrul Sorina Pintea vrea ca statul să confiște cele 26 milioane euro donate pentru spitalul destinat copiilor bolnavi de cancer!


Un nou atac mizerabil: ministrul Sorina Pintea vrea ca statul să confiște cele 26 milioane euro donate pentru spitalul destinat copiilor bolnavi de cancer!

După ce primărița PSD-istă Gabriela Firea și creatoarea de modă Dana Budeanu au găsit de cuviință, luni, să batjocorească de o manieră incalificabilă cea mai cunoscută inițiativă pro bono pentru copiii bolnavi de cancer –  spitalul oncologic pediatric, unic în România, ridicat din donațiile a sute de mii de români (și nu numai), prin eforturile aproape supraomenești ale Oanei Gheorghiu și Carmen Uscatu, de la Asociația Dăruiește Viața, respectiv Magicamp, tabăra terapeutică –, aflăm că și ministrul PSD-ist al Sănătății, Sorina Pintea, s-a pretat să jignească, de o manieră puțin spus mizerabilă, inițiativa mai sus amintită. Mai mult chiar, deși medic, PSD-ista s-a dedat la presiuni și intimidări de cea mai abjectă speță. 

Concret, Carmen Uscatu de la Dăruiește Viața relatează, într-un interviu acordat Universul.net, că ministrul Sorina Pintea i-a sugerat că banii donați (26 milioane de euro) ar trebui confiscați de către stat, insistând că ceea ce face Dăruiește Viața ar fi... ilegal!

Vă prezentăm, în acest sens, comentariul jurnalistului Mircea Marian (Newsweek):

”Nu e zi să n-ai un șoc când vezi ce obraznici conduc (încă) țara asta! Carmen Uscatu, de la Dăruiește Viața, povestește că ministrul Sorina Pintea le-a sugerat că ar vrea ca banii donați pentru spitalul destinat copiilor bolnavi de cancer să fie, de facto, confiscați de stat. Cică e ilegal ce face Dăruiește Viața, iar statul ar lua banii și <ar organiza licitații>.

Carmen Uscatu: <Întâlnirea a avut loc vinerea trecută și doamna ministru a venit la această întâlnire să ne spună că noi ar fi trebuit să dăm acești bani la bugetul de stat și să fie organizate licitații publice>.

Trec peste faptul că cei de la Đăruiește Viața au făcut niște licitații beton, dar cât de nesimțită să fii să spui că tu, ministru în cel mai corupt și cretin guvern din istoria acestei țări, vrei 26 de milioane de euro (atât s-au strâns, din donații private) ca să organizezi licitații corecte??? Zi, bre, că vrei să sifonezi și banii ăștia, nu vă mai ajunge...

Jigodiile astea nu pot pleca fără să facă rău până în ultima clipă, să fure ce e de furat și să distrugă tot ce merge bine”.

Într-un interviu acordat Universul.net, Carmen Uscatu, una din cele două inițiatoare ale proiectului, acuză presiunile și intimidările la care sunt supuse.

Ea povestește cum, într-o zi de vineri, într-un birou de spital bucureștean, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, le-a acuzat pe Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu că este ilegal ceea ce fac, iar fondurile ar trebui să treacă la stat.

Un soi de naționalizare pe stil nou, după cum reiese din cele relatate de Carmen Uscatu, în discuția cu Universul.net. „Întâlnirea a avut loc vinerea trecută și doamna ministru a venit la această întâlnire să ne spună că noi ar fi trebuit să dăm acești bani la bugetul de stat și să fie organizate licitații publice. A nu se înțelege că noi n-am organizat licitații. Noi am organizat licitații pentru fiecare contract încheiat, respectiv pentru structura spitalului, apoi pentru instalațiile spitalului, a doua parte mare a acestui proiect”, susține Carmen Uscatu.

Aceasta mai atrage atenția asupra deserviciilor de imagine pe care asemenea gesturi le pot crea și dă asigurări tuturoro donatorilor că statul nu va putea deturna banii strânși.

Contextul este unul tensionat pentru cele două inițiatoare ale proiectului destinat copiilor bolnavi de cancer. Luni, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au acuzat atacul mizerabil lansat, pe contul personal de Facebook, de către primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Interviul integral cu Carmen Uscatu:

Pe mine ce mă fascinează este că un primar (Gabriela Firea – n.r.) și încă o doamnă care se visează primar, respectiv doamna Pintea (Sorina Pintea, ministrul Sănătății – n.r.), au început să organizeze atacuri la adresa spitalului care se construiește, a primului spital pentru copii care se construiește în ultimii 30 de ani. Asta este de-a dreptul fascinant.

Dacă aceștia sunt primarii și viitorii primari înseamnă că societatea a luat-o rău la vale și n-aș vrea să vorbesc despre share-ul pe care doamna Firea, pe contul dumneaei personal l-a dat, pentru că deja e cunoscut și ați văzut cu toții, dar aș vrea să vorbesc despre operațiunea de intimidare pe care doamna ministru Sorina Pintea o exercită asupra noastră prin încercarea ei de a deturna fondurile donatorilor către bugetul de stat.

Dumneaei ne-a acuzat pe noi în întâlnirea pe care am avut-o vinerea trecută că este ilegal ce facem noi, că fondurile pe care le-am strâns sunt fonduri care ar fi trebuit să meargă la bugetul de stat și ăsta este absolut periculos. Donațiile, da. Și că ar fi trebuit supuse legii licitațiilor publice, lucruri de genul ăsta.

Este absolut periculos pentru că toate proiectele cu societatea civilă se fac în felul acesta.

Cum mai poate un ONG să strângă bani pentru o cauză din sistemul public dacă statul se năpustește în felul ăsta asupra lui, prin intimidare, spunând că tot ce facem este ilegal?

Care a fost scopul acestei întâlniri?

Doamna ministru ne-a invitat la o întâlnire la Spitalul Marie Curie. Deși dumneaei este pe final de mandat și nu mai are cu ce să ajute, noi ne-am gândit totuși să ne ducem. Nu numai că nu mai are cu ce să ajute, dar nu a ajutat cu nimic în ultimii doi ani, deși noi am făcut nenumărate solicitări.
Solicitări în care ar fi putut să se implice pentru că noi am solicitat aparat de radioterapie – și există proiect cu Banca Mondială de dotare cu aparate de radioterapie, un proiect la Ministerul Sănătății.

Deși am solicitat echipamente pentru terapie intensivă și blocul operator, nu am primit.

Deci în doi ani de mandat dumneaei nu a sprijinit cu nimic acest proiect, probabil acum, în campania dumneaei probabil de viitor primar, că asta am auzit, se visează primar acolo de unde vine (Baia Mare – n.r.), procedează exact ca doamna Firea.

Încearcă să blameze ceea ce a făcut bun societatea civilă în ultimii 30 de ani, respectiv construiește un spital pe care statul nu a fost capabil să-l construiască.

Exercită intimidări asupra noastră, spunând că acești bani ar fi trebuit să meargă către bugetul de stat. Păi, asta e problema statului, că n-are bani sau că nu este capabil să construiască?

Întâlnirea a avut loc vinerea trecută și doamna ministru a venit la această întâlnire să ne spună că noi ar fi trebuit să dăm acești bani la bugetul de stat și să fie organizate licitații publice.

A nu se înțelege că noi n-am organizat licitații. Noi am organizat licitații pentru fiecare contract încheiat, respectiv pentru structura spitalului, apoi pentru instalațiile spitalului, a doua parte mare a acestui proiect.

Noi am organizat licitații în plic închis, plicuri trimise către casa de avocatură, deschise plicurile în prezența unui avocat, ofertele fiind analizate de către o comisie întocmită din principalii noștri sponsori, care și-au trimis persoane specializate pe domeniul pentru care facem licitația.

Eu și cu Oana (Oana Gheorghiu – n.r.) nu am avut niciun vot în aceste comisii. Licitațiile au fost și filmate. Deci, noi am organizat licitații, doar că nu ne supunem legii licitațiilor publice și noi nu organizăm licitație publică, dar am organizat aceste licitații.

Doar că doamna ministru ar fi vrut ca acești bani să-i înhațe dumneaei probabil și de acolo să se facă un fel de licitații de-alea care se fac la stat și care durează ani de zile și nu se mai întâmplă nimic.

De câți bani e vorba?

De 26 de milioane de euro, strânși de noi până acum pentru acest spital. Acest spital pe care noi îl vom face, construcția lui a început în primăvara lui 2018, în timp ce ei organizează studii de fezabilitate din 2004, sau nu mai știu de când au ei primele studii de fezabilitate, care au costat vreo 20 de milioane de euro, versus un spital care se contruiește cu 26 de milioane de euro.

Deci problema statului român nu sunt banii, problema statului român este incapacitatea de a face spitale, iar doamna Pintea, vă spun, am senzația este într-o campanie de viitor primar.

Și am văzut-o și pe doamna Firea care consideră la fel, că trebuie să-și facă campanie aruncând cu rahat în spitalul construit de societatea civilă, primul proiect de acest gen.
Noi avem rapoarte anuale pe site. Aș vrea să văd asemenea rapoarte și la Ministerul Sănătății și transparență, să vedem cât investesc ei.

Noi am cerut, de exemplu, pentru că există și un proiect de dotare cu aparate RMN în spitale, și Marie Curie a primit un asemenea aparat, dar proiectul pe care Ministerul Sănătății l-a livrat pentru instalarea acestui aparat a fost greșit, și noi am solicitat General Electric să plătim o diferență de preț, astfel încât proiectul să poată fi îmbunătățit. În senul în care ei, în proiect, aveau că se montează în camera RMN-ului aparate de tip comercial.

Așa ceva nu poate exista în spații medicalizate. Și atunci, noi am solicitat să punem un aparat de aer condiționat special pentru spații medicale și să plătim o diferență. Dar am cerut în același timp și contractul pe care îl are General Electric cu Ministerul Sănătății. Ni s-a spus că este secret.

Deci în condițiile în care ei fac contracte la secret, noi avem o transparență pe site, suntem auditați, ei totuși își doresc acești bani și pentru ce?

E un precedent absolut periculos și aș vrea tare mult să fie întrebată doamna ministru de aceste gânduri.

Aflați mai multe AICI

CITEȘTE ȘI: Paula Herlo denunță public demagogia și haosul din capul Gabrielei Firea. „Confundă spitalele: Budimex cu Bagdasar”

Bolnave de ură! Firea și fașionista sa personală, Dana Budeanu, își bat joc de spitalul oncologic pediatric ridicat de Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.