Prezidențiale 1, 2, 3


Prezidențiale 1, 2, 3

VVDăncilă, trecînd în turul doi, s-a băgat în gura lupului. Va fi bătută rău în turul doi de Klaus Iohannis. După eșec, colegii ei de partid care astăzi o lingușesc o vor sfîșîa – asta cel mai tîrziu la congresul extraordinar din februarie. Nu înțeleg deloc bucuria afișată la apariția teve de ieri, imediat după anunțarea rezultatelor. Era o veselie în acel pîlc de pesediști de credeai că vin de la nuntă. Liderii PSD au lipsit de la întîlnirea cu presa. 90% dintre ei nu se mai afișează cu VVDăncilă. La ceasul răfuielilor e bine să nu fi prea apărut în fotografii cu ea. Au fost prezenți în fața camerelor doar fidelii fostului premier. Și ei vor fi sacrificați ca vitele la congres. Vine un tsunami. Toate partidele se vor coaliza în turul doi contra candidatului PSD. Lumii i s-a urît cu PSD și VV Dăncila. E timpul unei schimbări de proporții. În plus, cine nu vrea să se pună bine cu cîștigătorul? Iohannis, în cazul de față și aliații lui – liberalii conduși de Orban. VVDăncila va fi făcută praf pe 24 noiembrie.

Nu e de mirare că Dan Barna a venit pe locul trei. Speranțele puse în el – că va performa – au fost foarte răspîndite. Era dat de mulți ca sigur în turul doi și că vom avea o finală Barna vs Iohannis. Destui mergeau cu scenarita (profesie foarte populară) chiar mai departe. Scenariul era că PSD va da voturile lui Barna ca să îl scoată din joc pe Iohannis. Această alianță sui-generis cu PSD a celor de la USRplus mi s-a părut contra naturii, dar ce nu face omul de dragul puterii? Ei bine, nu s-a adeverit, Barna a venit pe locul trei. Este semnificativ că a venit cu un scor sub partid, ceea ce înseamnă că nu toți useriștii l-au votat. O parte din voturile USRplus au mers la Iohannis. De ce s-a întîmpla asta? Cred că pe Barna l-au costat stîngăciile și gafele de după alegerile europarlamentare. Dar ce l-a costat cel mai mult a fost atitudinea lui față de participarea la guvernare, a ezitat prea mult dacă să dea sau nu sprijin pentru PNL. Pozițiile lui Dan Barna – strict politicianiste – au displacut unui public care a cerut mai mult ca orice un guvern, o conducere. Starea de haos și confuzie este pur și simplu respinsă, detestată de publicul românesc.

Barna trebuie schimbat de la conducerea USR pentru că poartă o pălarie prea mare pentru el. Nu a făcut față și a tras partidul după el în jos. Nu e un lider locomotivă, unul care să aducă voturi. Prestația lui în această campanie a fost ștearsă, spre deosebire de cea din luna mai. Învățămintele trebuie trase urgent. Urmează campania pentru alegerile locale. Aici tema centrală va fi conlucrarea, într-o formă sau alta, cu liberalii.

Iohannis a ieșit învingător în primul tur – va ieși și în al doilea. Era limpede mai demult. Cauzele? 1/ PSD nu a fost în stare să îi opună un candidat puternic. 2/Mașinăria de vot a PNL (spre deosebire de 2014) a funcționat la parametri maximi. Ea a adunat voturile peste tot cu succes. S-a mișcat mai repede, mai bine, mai eficace decît îmbătrînita și delabrata mașinărie de vot PSD. PSD a trăit în aceste săptămîni cu nostalgia perioadei Năstase și mai ales a victoriilor aduse de Dragnea în 2016. Planurile de campanie au fost aceleași, copy-paste 2016. PSD nu a mai elaborat nimic, a venit pe cîmpul de luptă cu niște vechituri. A fost previzibl și, natural, a fost bătut. Asta l-a costat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.