Experții liberalilor. Cum a tocat ministrul Costel Alexe 350.000 de euro ca să salveze trei șerpișori veninoși de pe „Dealul lui Dumnezeu”


Experții liberalilor. Cum a tocat ministrul Costel Alexe 350.000 de euro ca să salveze trei șerpișori veninoși de pe „Dealul lui Dumnezeu”

Agonia prelungită a ursului din Harghita l-a adus, luni, pe actualul ministru liberal al Mediului Costel Alexe pe toate posturile de televiziune. Tânărul ministru venit de la Iași, unde conduce filiala județeană a PNL, a încercat să pară teribil de afectat de situație. Sau poate chiar a fost pentru că liberalul este, așa cum reiese din trecutul său, mare, mare iubitor de animale dacă a tocat 350.000 de euro pentru salvarea a trei șerpi.

„După evenimentul nefericit de sâmbătă seară când a trebuit ca opinia publică să asiste, aproape în direct, la agonia uni (așa a zis, n.red, vezi aici) urs rănit pe maginea drumului, m-am tot întrebat pe parcusul zilei de ieri cât de cinic și inuman poți fi să asiști atât de multe ore la agonia unui animal sălbatic rănit...”, a declarat Costel Alexe, în conferința de presă de luni, în care a stabilit că ministerul Mediului, pe care îl conduce de vreo două săptămâni, nu are nicio vină în lentoarea cu care s-a intervenit în curmarea suferinței ursului rănit care a agonizat 18 ore pe șosea, responsabilitatea aparținând autorităților locale care au fost nepăsătoare și depășite de situație și au solicitat cu mare întârziere „recoltarea” animalului sălbatic. Interesant termenul folosit de domnul ministru căruia, într-adevăr, cam pare că-i place să „recolteze”.

Pe lângă doza grețoasă de demagogie și cabotinism la care liberalii sunt de departe marii maeștri ai clasei politice (vezi teatralitatea inspirațională a lui Rareș Bogdan), discursul și elocința liberalului Costel au ceva de un comic irezistibil, caragialesc, accentuat și de felul în care se forțează, până la îmbujorarea obrajilor cu certă tendiță de bucălare politică, să scape de accentul modovenesc care însă se mai agață încăpățânat de câte un cuvânt. Dacă va urmări înregistrările de la conferința de presă de luni, Costel de la Mediu se va ambiționa probabil și va apela la un profesor de dicție pentru a-și „recolta” de pe limbă micile „impurități”.

Mai greu îi va fi probabil să scape de suspiciunile și întrebările născute din „recoltarea” a 350.000 de euro pentru protejarea unor specii de animale, dar pe care i-a cheltuit în cele din urmă pentru trei vipere (reptile, nu femei, ca să nu existe ambiguități). Liberalul, aflat la al doilea mandat de deputat, este căsătorit și deține împreună cu soția o mică avere:  patru terenuri şi trei apartamente.

Cât despre „afacerea” cu vipere, potrivit Newsweek, lucrurile au stat în felul următor: în urmă cu câțiva ani, o asociație, cu sediul în apartamentul lui Costel Alexe, a accesat 350.000 de euro din fonduri europene pentru protejarea unei specii de vipere din zona Moldovei, manager de proiect fiind Costel Alexe.

Asociația ”Help People an Nature” din Iași a fost înființată în februarie 2011. O lună mai târziu, a depus pentru finanțare europeană proiectul ”Dezvoltarea managementului în Siturile Natura 2000: Dealul lui Dumnezeu și Pădurea și pajiștea de la Mârzești – județul Iași”.

Fără CV-uri impresionante sau experiență, proiectul a fost aprobat: 1,65 milioane de lei, dintre care 1,4 milioane lei nerambursabili. Printre altele, proiectul a vizat și protejarea speciilor care trăiesc în acea zonă. Potrivit unui ghid tipărit de asociație, speciile care trebuie ocrotite erau Croitorul marmorat, Popândăul european, Vipera de stepă moldavă, șoarele săritor de stepă, cosașul de stepă și șarpele de alun.

Un milion de lei din sumă a fost repartizată pentru achiziții, iar din aceștia, 700.000 de lei au ajuns la firme ale colegilor de partid ai lui Alexe sau la o persoană cu strânse legături cu familia acestuia.

O bună parte din restul de 600.000 de lei (diferenţa de la 1 milion la 1,65 milioane lei) a fost încasat tot de penelişti, de data aceasta ca salariaţi în cadrul proiectului. Manager de proiect, și Costel Alexe a fost pe statul de plată. Ulterior, reprezentant al asociației în cadrul proiectului a devenit și soția sa.

La finalul proiectului, într-o conferință de presă ținută într-una dintre ultimele zile ale lui 2015, Raluca, soția lui Alexe, a declarat că „în situl Pădurea şi Pajiştile de la Mârzeşti nu a fost găsită nicio viperă, dar să ştiţi că la Dealul lui Dumnezeu au fost găsite şi fotografiate trei! Faptul că noi nu am reuşit să le găsim nu înseamnă că ele nu sunt acolo!“
Acestea nu sunt singurele fonduri publice ale familiei Alexe. Mai multe detalii AICI, AICI și AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.