Tot mai mulți jurnaliști cunoscuți refuză să fie spectatori la dezbaterea lui Klaus Iohannis

Tot mai mulți jurnaliști cunoscuți refuză să fie spectatori la dezbaterea lui Klaus Iohannis

Numărul jurnaliștilor care anunță că nu vor să participe la dezbaterea de marți seară, într-un format restrans, decisă de stafful de campanie al lui Klaus Iohannis, este în creștere. Dacă ieri Cristian Tudor Popescu (formator de opinie, colaborator al Digi24) și Magda Grădinaru (ziare.com) anunțau că nu vor participa, primul reclamând formatul evenimentului care ar semăna mai degrabă cu o recepție exclusivistă decât cu o dezbatere propriu-zisă, în vreme ce jurnalista de la ziare.com spunea că nu se află în țară, dar că oricum nu ar fi asistat la eveniment ca simplu spectator fără a-i putea adresa președintelui întrebări, astăzi și Dan Tăpălagă de la g4media.ro anunță că nimeni din partea siteului nu va onora invitația președintelui, din motive oarecum asemănătoare cu cele ale colegilor de breaslă. Reamintim că dezbaterea are loc marți, de la ora 19.00, într-o aulă a Bibliotecii Centrale Universitare, eveniment la care este posibil să apară neinvitată și contracandidata Viorica Dăncilă. 

„Câteva precizări în legătură cu dezbaterea organizată de candidatul Klaus Iohannis

G4Media.ro a primit, luni, invitația de a trimite un jurnalist – spectator, fără posibilitatea de a pune întrebări, în sala în care va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, discuția candidatului Klaus Iohannis cu jurnaliștii și analiștii aleși de domnia sa.

Am comunicat decizia noastră de a nu trimite jurnaliști - spectatori. Rolul jurnaliștilor este de a pune întrebări, de a insista să obțină răspunsuri, nu de a umple lojele și de a legitima un format de dezbatere cel puțin discutabil.

G4Media.ro va transmite live text răspunsurile candidatului la prezidențiale la întrebările adresate de jurnaliști”, scrie Tăpălagă pe Facebook.

Magda Grădinaru, tot pe Facebook: „am refuzat pentru că sunt la Bruxelles, înainte de află orice detaliu. Am citit în Libertatea, lângă numele lui Dan Tapalagă și Cristi Pantazzi, că intenția era să facem asistență. Și eu nu am scris articole critice numai la adresa lui Iohannis, așa că nu văd legătură.

Pentru că a fost pomenit numele meu (nu știu ce unde a venit acea lista, nu cred că era cazul, nu m-a întrebat nimeni nimic). E corect că am fost invitată la dezbaterea cu președintele Klaus Iohannis. Sunt la Bruxelles, asta am și spus în refuz, nu aș fi putut să merg, dar și dacă aș fi fost la București, nu m-aș fi dus dacă era doar pentru a asista din sala. Dar sper să decoleze avionul mâine seară cu întârziere, să pot urmări toată dezbaterea.

Mă interesează ce se va vorbi acolo, dar nu aș fi avut ce să caut în asistență. Că diferența, de câte ori am fost la Comisie sau la Parlamentul European, chiar dacă erau întâlniri off sau background information, am fost tratată că jurnalist, al cărui instrument e și întrebarea.”

CTP într-o intervenție la Digi24: „Am fost sunat de Administrația Prezidențială, care mi-a spus, de altfel, că sunt primul sunat și invitat atât în calitate de formator de opinie cât și de reprezentant al Digi24. Am spus doamnei în cauză că eu nu sunt angajat al Digi24, prin urmare nu pot de capul meu să reprezint postul. A insistat doamna: Acestea sunt calitățile în care vă invităm. Am sunat conducerea postului Digi24 și am comunicat: Iată ce vrea Cotroceniul. Conducerea a fost în primă instanță de acord ca eu să reprezint Digi24 deși nu sunt angajat. Eu m-am gândit: nu e normală invitația asta nominală, dar or fi ăștia zgârciți, vor să comaseze postul meu de formator de opinie cu cel de la Digi24. A avut loc a doua convorbire, în care mi s-au lămurit niște lucruri. Acolo am văzut că e vorba de invitații nominale către alți jurnaliști, către toți jurnaliștii invitați și că e un număr foarte restrâns, până în zece. Păi asta arăta ca o recepție exclusivistă a președintelui Iohannis. Și am spus: nu se poate așa ceva, domnul președinte nu are dreptul să facă el selecția jurnaliștilor. Ce înseamnă? Sunt jurnaliștii care îi plac domnului președinte, puțini, care îi plac și care sunt invitați acolo. Eu nu vreau să mă număr printre jurnaliștii preferați de domnul Iohannis, cum nu vreau să mă număr printre jurnaliștii preferați de niciun alt politician. Prefer să fiu detestat de toți.

Prin urmare, am comunicat Cotroceniului că nu voi veni la această dezbatere, dar dacă se schimbă datele, mi-am permis să ofer și o sugestie, în sensul că nu la Cotroceni, la PNL în niciun caz, să se desfășoare într-o aulă universitară și așa s-a și făcut. Dacă sunt invitații în alb trimise redacțiilor, așa-i normal, să decidă ele pe cine trimit, nu domnul Iohannis, atunci eu pot să revin asupra hotărârii mele și să particip. De atunci nu am mai primit niciun telefon. Încă o precizare, invitațiile – mi s-a spus – sunt nominale și netransmisibile. Asta-i tot. Am comunicat, de asemenea, hotărârea mea conducerii postului și a fost de acord. Acum, dacă se hotărăște Cotroceniul se mai invite pe altcineva, de pildă pe doamna Manolache de la Digi, asta e o chestiune care nu mă mai privește pe mine, eu v-am spus de ce Digi24 nu figurează deocamdată”.