Acordul de la Paris din 2015: inexistent pentru China comunistă, obligatoriu pentru Occident. Rusia, India, Iranul, emisii foarte mari de dioxid de carbon


  • ACP
  • Nov 20, 2019 14:54
  • 2619
Acordul de la Paris din 2015: inexistent pentru China comunistă, obligatoriu pentru Occident. Rusia, India, Iranul, emisii foarte mari de dioxid de carbon

Despre țările semnatare ale Acordului de la Paris din 2015 se știe că s-au angajat să facă eforturi semnificative pentru a-și reduce emisiile de dioxid de carbon, pentru a încetini încălzirea globală datorată activităților umane, în viziunea unora, care ar provoaca schimbări climatice radicale și periculoase.

Franța s-a angajat să îndeplinească avangarda promovării datelor Acordului, luând foarte serios în seamă respectarea datelor acestuia și criticând cu severitate Washingtonul pentru retragerea dintre țările semnatare, în 2017.

O privire rapidă pe lista țărilor membre ale Acordului arată că între acestea se află însă și China, India, Rusia, Iranul, țări cu emisii foarte mari de dioxid de carbon și cu prea puține intenții să facă eforturi pentru a respecta vreo înțelegere care ar însemna o încetinire ori o scădere economică pentru ele, în fine, vreun efort de vreun fel, chiar dacă ar fi vorba de salvarea planetei, așa cum pretind cei care au gândit Acordul că se va întâmpla dacă vor fi respectate rigorile acestuia.

De exemplu, China are acum în construcție ori în refacere un număr mare de centrale pe cărbuni, care vor produce împreună 147.7 gigawați energie electrică, foarte aproape de cât se produce în întreaga Uniune Europeană în momentul de față, iar totalul energiei produse în China (în centralele pe cărbuni) va ajunge astfel la 1174.7 gigawați.

Evident, în aceste condiții, obiectivele Acordului nu mai sunt îndeplinite de către China și nu mai pot fi atinse nici obiectivele calculate pentru întreaga planetă, la Paris. Beijingul iese fără mari probleme din datele pe care s-a angajat să le respecte, având mai mult grija războiului comercial cu Statele Unite, care a adăugat complicații suplimentare scăderii economice care-i fusese oricum anunțată.

Lauri Myllyvirta, analist al Centrului Cercetării pentru Energie și Aer Curat, citat de Agenția France Presse, spune că investirea în construcția centralelor pe cărbuni complică tranziția Chinei către producerea energiei ”curate” exact când trebuia investit în aceasta – mai multe detalii AICI.

La rându-i, John McDonnell (cancelar din umbră al laburiștilor) a declarat, zilele acestea, că partidul său intenționează să pună în aplicare un plan radical – companiile care nu vor îndeplini țintele de emisii de dioxid de carbon, pentru a fi corespunzătoare planurilor de încetinire a încălzirii globale, vor fi eliminate de pe listele Bursei din Londra. Angajamentul laburist este de a ”rescrie regulile” economiei în folosul lucrătorilor, iar reducerea schimbărilor climatice este o prioritate majoră a laburiștilor, dacă vor câștiga alegerile generale de anul acesta, a mai anunțat John McDonnell – mai multe detalii AICI.

E greu de crezut că britanicii ar avea într-adevăr intenția să elimine firmele chineze de la bursă, chiar în condițiile în care acestea sunt campioanele nerespectării normelor Acordului de la Paris, la fel cum e greu de crezut că Franța sau altă țară europeană o să sancționeze categoric China pentru noul avânt luat în producerea energiei în centralele pe cărbune.

De altfel, numeroasele precedente arată cam cum or să meargă lucrurile în continuare: firmele occidentale vor fi obligate să facă față unor taxe și norme care le vor micșora performanțele, în timp ce marile firme chineze, indiene ori ruse vor putea continua să își desfășoare nestingherite afacerile, bucurându-se de încetinirea impusă concurenților occidentali.

În tot acest timp, Greta, discipolii, admiratorii și manipulatorii ei au în vedere, în continuare, doar Occidentul, din Universul lor paralel...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.