Marea confruntare de aseară


Marea confruntare de aseară

Am văzut evenimentele teve de ieri seară confiscate de Klaus Iohannis și VVDăncilă. Spectacol 100%. Neexistînd o dezbatere reală în campanie pe teme, proiecte, recapitulări, a apărut în prim plan chestia asta falsă, umflată ca o gogoașă. Cred ca stafful lui Iohannis s-a considerat cîștigător dinainte și a început să facă erori. Din fericire campania se termină vineri și nu mai e timp de erori și mai mari. Cauza lor – stafful lui Iohannis nu a mai fost atent la ce se întîmplă în viața reală. Povestea cu dezbaterea a fost o ambuscadă, iar Motreanu, Rareș&Co au căzut în ea ca niște soldați neinstruiți. Era clar că VV Dăncilă trebuie să iasă în decor dacă mai vrea să cîștige. Să fie excesivă, să atace pe toate fronturile, să spargă geamurile.

Trebuia să inventeze ceva ca să întoarcă tendința de vot, care e net favorabilă lui Iohannis. Consultanții ei au inventat găselnița cu dezbaterea teve și ea a insistat ca o pisăloagă seară de seară – l-a provocat la duel pe contra-candidatul Klaus Iohannis. Dacă accepta era OK – VVDăncilă avea șansa să recupereze cîteva procente aruncîndu-i în cap toate inepțiile și dejectiile marca PSD. Dacă refuza să apara cu ea îl taxa drept laș, nedemocrat, misogin, nazist, dictator, comunist etc. A organizat din timp o contra-conferință după ce a folosit diversiunea prezentării ei în aula Bibliotecii Universitare… A trimis astfel după semințe „toți oamenii președintelui” speriați de posibila ei apariție.  Ce ar fi ieșit de aici? Adevărul este că VVDăncilă nu a avut de gînd o clipă să îl înfrunte pe Iohannis la BCU – pe terenul acestuia – și și-a pregătit pe ascuns, din vreme, sala de la Palatul Parlamentului – panotaj, scenă, public, pupitru, microfoane, discurs etc.

Prestația lui VV Dăncilă a fost undeva între penibil și înduioșător, dar nu lipsită de curaj. Curajul disperării. S-a străduit să ne convingă că merită să fie prima femeie președinte. A aruncat săgeți spre Iohannis și liberali! S-a victimizat continuu!… Dar de spus nu a spus nimic din ce ne interesa cu toate că a fost înghesuită de cîțiva jurnaliști (nu toți) cu întrebari dificile. Totuși pe undeva a cîștigat – la format. A permis să intre în sală cine a poftit, a luat toate întrebările, a încercat să răspunda după puterile ei. Cam puține, dar asta e. S-a descurcat cum a putut. Sigur că la multe întrebări nu a răspuns, dar impresia artistică la publicul ei de necunoscători a fost că a ieșit cu bine din încercare. Mesajul ei a fost mai ales pentru electoratul captiv al PSD. Putem spune că și-a păstrat cele 2 milioane de voturi pe care deja le are. A pozat în democrată, într-un om politic deschis, aplicat, care poate face față situațiilor dificile. Și-a jucat rolul ei favorit – de mama răniților, de mare patrioată. Numai proștii au mușcat la așa ceva. A facut ca de obicei gafe monumentale. VV Dăncilă a absolvit școli proaste, nu știm cum și-a obținut notele. Vorbește prost românește și nu are cunoștințele măcar ale unui absolvent de liceu.

Prestația lui Iohannis a fost așa și așa. A vorbit cît în toți acești 5 ani de locatar al Cotrocenilor. E mai bun decît VVDăncila, dar nu strălucește. E ceva profund fals în acest personaj. Disimulează ca un actor prost. Aseară a facut pe moderatorul, pe candidatul, pe președintele în exercițiu. A devenit ceva mai abil, a ocolit destule întrebări la care nu îi convenea să răspundă. Ni s-a înfațișat surîzător, șarmeur ca un star de cinema, suficient și îngîmfat. Pe scurt, sub misiunea lui. Decizia de nu o înfrunta face-to-face pe VV Dăncilă, dar de a oferi la schimb o întîlnire cu presa nu a fost rea. Dar trebuia să fie o întîlnire deschisă, nu să aleagă Iohnnis jurnaliștii care să îi pună întrebari. Jurnaliștii au făcut ce aștepta el de la ei – l-au menajat. Au lăsat și el și ei o impresie lamentabilă. Opțiunea asta arată cît îi e de frică să nu piardă al doilea mandat. Se teme și de umbra lui. A produs pe de altă parte controverse, inclusiv în tabăra simpatizanților lui. Mulți au fost dezmăgiți de lipsa lui de bărbăție, de răstălmacirea la vedere a regulilor democrației. Încă unul care ne ia drept proști. Cred că numărul celor care vor absenta duminică la urne a crescut de aseară.

Pe scurt – Iohannis nu pierde alegerile, dar ecartul dintre el și VVDăncila va fi mai mic decît mă așteptam zilele trecute, înainte de scandal. Votul nu se schimbă indiferent de povestea cu dezbaterile live între cei doi contracandidați. VVDăncilă rămîne un pericol letal pentru țară – așa mironosiță, parfumată, aparent naivă, cu părul tapat și vopsit blond, cu broșele și prostia ei. Nu stați acasă indiferent cît de dezamăgiți sunteți. Nu se votează emoțional, ci rațional. Atenție la miză! La vot așadar, ștampila pe Iohannis!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.