Încă o minciună a Vasilicăi, demontată. Cât la sută NU a realizat PSD din programul de guvernare


Încă o minciună a Vasilicăi, demontată. Cât la sută NU a realizat PSD din programul de guvernare

Vasilica Dăncilă a spus în repetate rânduri că în perioada în care era premier a realizat 80% din programul de guvernare.

În acest context, primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, Factual, a analizat programul de guvernare al PSD și a arătat că Vasilica a mințit, realitatea fiind că procentul promisiunilor neîndeplinite este de 59.95%.

Iată ce spune Factual:

"Pe parcursul anilor, pe măsură ce PSD a schimbat prim-miniștrii din ianuarie 2017 până acum, o parte dintre promisiunile din timpul campaniei au fost abandonate, altele nuanțate și câteva chiar schimbate fundamental. Noi însă luăm în calcul varianta inițială a promisiunilor, considerând că acelea sunt cele pentru care partidul și-a asumat responsabilitatea în fața cetățenilor. 

Am luat la mână programul electoral și am încercat să le spargem în măsuri cât mai simple și cât mai ușor de urmărit. Au reieșit astfel 412 măsuri împărțite în 15 mari categorii.

Factual a urmărit constant activitatea Guvernului și pe măsură ce acesta a implementat programul de guvernare am marcat măsurile ca realizate sau parțial realizate. Acolo unde nu este evident de ce o măsură este doar parțial realizată, vom explica. De altfel, am încercat să oferim detalii privind implementarea (inclusiv legislația relevantă) oriunde acestea au fost disponibile. Uneori veți da peste un semn care indică faptul că o măsură a fost realizată dar că, în urma unei analize făcută de experții Factual, ea nu a produs sau nu produce rezultatele anticipate. Desigur, analiza noastră nu poate lua în calcul informațiile care nu sunt disponibile public, așadar este posibil ca evaluarea unor măsuri să aibă de suferit. Dacă știți astfel de cazuri, vă rugăm să ni le semnalați. 

Astfel, ne-a reieșit o statistică din care aproape 60% dintre promisiuni apar ca nerealizate, pe programul cu care PSD a câștigat alegerile".

Citiți AICI analiza completă pe Factual

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.