Raluca Turcan liniștește apele: Guvernul Orban își pune mandatul la bătaie pentru a abroga recursul compensatoriu!


Raluca Turcan liniștește apele: Guvernul Orban își pune mandatul la bătaie pentru a abroga recursul compensatoriu!

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spunea în data de 28 noiembrie că o abrogare abruptă a recursului compensatoriu ar duce la condamnări de la CEDO. 

"O abrogare abruptă a recursului compensatoriu va duce la condamnări de la CEDO, dacă nu e însoțită de măsuri privind îmbunătățirea condițiilor din penitenciare", declara Predoiu.

Declarația ministrului a stârnit numeroși contestatari. În cele din urmă, vicepremierul Raluca Turcan a intervenit duminică și a oferit asigurări că Guvernul PNL va risca să plece de la Palatul Victoria cu prețul abrogării recursului compensatoriu.

Cât despre eventualele sancțiuni venite de la CEDO, Raluca Turcan a venit cu o serie de soluții: "Problema posibilelor amenzi din partea CEDO va fi rezolvată prin alte mijloace, cum ar fi: brățări electronice, personal de probațiune sau chiar construcția unui nou penitenciar. În niciun caz eliberarea infractorilor înainte de termen NU este o soluție.".

Totodată, vicepremierul a anunțat că Guvernul Ludovic Orban va modifica condițiile de vechime pentru accederea în magistratură și, mai mult, va lua măsura prin care se va trece de la completele de doi judecători la cele de trei în instanțele inferioare.

Redăm mesajul vicepremierului:

"Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiți, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiți puși în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament.

Sub pretextul unor condiții improprii de detenție, PSD a scos pe porțile pușcăriilor aproape 20.000 de infractori periculoși care amenință viața oamenilor.

Problema posibilelor amenzi din partea CEDO va fi rezolvată prin alte mijloace, cum ar fi: brățări electronice, personal de probațiune sau chiar construcția unui nou penitenciar. În niciun caz eliberarea infractorilor înainte de termen NU este o soluție.

Rămânem fermi în respectarea angajamentului de guvernare și vom include la angajarea răspunderii și prorogarea termenului de pensionare anticipată pentru magistrați. În acest fel, evităm blocarea justiției și rejudecarea a mii de procese. Vom mai include modificarea condițiilor de vechime pentru accederea în magistratură, dar și trecerea de la completele de doi judecători la cele de trei în instanțele inferioare.

Anihilarea abuzurilor PSD în justiție nu mai poate fi tergiversată. Tolerarea atacurilor la justiție de dragul infractorilor, girată de PSD, nu mai poate continua!!!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.