China comunistă, tot mai aproape de Rusia autocrată. Primul gazoduct comun ar putea cimenta o relație periculoasă pentru lumea liberă


China comunistă, tot mai aproape de Rusia autocrată. Primul gazoduct comun ar putea cimenta o relație periculoasă pentru lumea liberă

Autocratul rus Vladimir Putin şi liderul chinez Xi Jinping au salutat luni lansarea ”istorică” a primului gazoduct care face legătura între cele două ţări, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a acestui tub intitulat ”Forţa Siberiei”, conform France Presse.

Este ”un eveniment cu adevărat istoric, nu doar pentru piaţa mondială a energiei, ci înainte de toate pentru dumneavoastră şi mine, pentru Rusia şi China”, a declarat Putin într-o videoconferinţă în duplex, transmisă de televiziunea rusă.

Acest proiect ”va ridica cooperarea strategică ruso-chineză la alt nivel”, a adăugat el. Aceasta este o veste cu adevărat periculoasă pentru lumea liberă, de vreme ce aceste două state întruchipează cele mai puternice regimuri autoritare din lume. Dependența Chinei de exporturile de țiței din Golful Persic ar putea fi limitată, iar o cimentare a relațiilor ruso-chineze ar reprezenta cea mai periculoasă amenințare pentru Europa și America de Nord.

Gazoductul ”Forţa Sibieriei” conectează, prin peste 2.000 de kilometri de tuburi, zăcăminte din Siberia de Est la frontiera chineză.

La final, această reţea urmează să aibă o lungime de peste 3.000 de kilometri. Primul gazoduct ruso-chinez este menit să servească uriaşul apetit energetic al Chinei. Acest proiect simbolizează parteneriatul strategic dintre Bijing şi Moscova mai ales în domeniul energetic.

China urmează să-şi finalizeze porţiunea de gazoduct în 2022-2023, cu scopul de a duce gaze naturale până la Shanghai.

”Dezvoltarea relaţiilor chinezo-ruse este şi va fi o prioritate a politicii externe a fiecăreia dintre ţările noastre”, a declarat la rândul săi Xi Jinping, care se afişează de-acum foarte apropiat de ”prietenul” său Putin, după decenii de neîncredere între cele două ţări.

”Este vorba despre un proiect istoric (...). El constituie un exemplu de integrare profundă a cooperării reciproc benefice între ţările noastre”, a adăugat el.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.