Vecinii României continuă deriva spre Estul autocrat. Moldova și Ungaria vor să adere la Banca Eurastiatică a lui Putin


Vecinii României continuă deriva spre Estul autocrat. Moldova și Ungaria vor să adere la Banca Eurastiatică a lui Putin

Ungaria lui Viktor Orban a anunțat că este dispusă să înceapă negocierile de aderare la Banca de Dezvoltare Eurasiatică. Ministrul ungar de Finanțe, Mihály Varga a făcut anunțul în timpul unei reuniuni anuale a băncii la Moscova. 

“În urma negocierilor prealabile, Ungaria şi-a exprimat disponibilitatea de a adera la Banca de Dezvoltare Eurasiatică. Am explicat conducerii băncii: guvernul ungar a hotărât că este pregătită să devină membră cu drepturi depline a acestei instituţii financiare”, a declarat ministrul Varga, citat de hirado.hu.

Banca de Dezvoltare Eurasiatică reprezintă o inițiativă comună ruso-cazacă. Înființată în 2006, reunește 6 state, foste membre ale Comunității Statelor Independente, un mecanism prin care Rusia încerca să controleze de facto state din fosta sfera de influență sovietică.

Îngrijorător este faptul președintele Moldovei, Igor Dodon, a anunțat că și țara sa are o intenție asemănătoare.

„Doamna Gorelova va discuta cu reprezentanții statelor Uniunii Economice Eurasiatice posibilitatea de aderare a Moldovei la Banca de Dezvoltare Eurasiatică, ținînd cont de faptul că, în mai 2018, Moldova a devenit țară-observator la UEEA. Dacă negocierile se vor solda cu succes, țara noastră va putea profita de avantajele și sprijinul Băncii de Dezvoltare Eurasiatice pentru a atrage investiții, în special în infrastructură”,a scris președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe Facebook. 

Elena Gorelova este consiliera pe probleme economice a lui Igor Dodon. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.