VIDEO Ludovic Orban dezvăluie noi detalii legate de cataclismul bugetar marca PSD: "Au inventat FDI să motiveze primari! Cheltuieli nesăbuite! Au umflat veniturile!"


VIDEO Ludovic Orban dezvăluie noi detalii legate de cataclismul bugetar marca PSD: "Au inventat FDI să motiveze primari! Cheltuieli nesăbuite! Au umflat veniturile!"

Premierul Ludovic Orban a prezentat miercuri seară un tablou mai amplu al dezastrului bugetar lăsat moștenire de guvernarea PSD prin fostul premier, Vasilica Dăncilă, și fostul ministru al Finanțelor, Orlando Teodorovici.

Astfel, liberalii au constatat că se încasa la bugetul de stat o sumă cu 18 miliarde de lei mai mică decât se aștepta, întrucât pesediștii au umflat veniturile, inclusiv raportând o creștere economică de 5,5%, în timp ce FMI și Comisia Europeană prognozau o creștere economică de 4,1%. Mai mult, premierul a atras atenția că Guvernul Dăncilă a dat ordonanță pentru a scăpa de răspunderea privind datele false pe care au construit bugetul. 

"Când am spus că bugetul a fost construit pe minciună și pe bani falși, toată lumea a sărit pe noi. La rectificarea bugetară am constatat că din veniturile programate, prin legea bugetului de stat, noi încasăm cu 18 miliarde mai puțin. Este clar că veniturile au fost umflate. Vă aduceți aminte că au dat creștere economică de 5,5%, în condițiile în care FMI, Comisia Europeană au prognozat o creștere economică de 4,1%. Umflând creșterea economică, evident că ai umflat veniturile și alte astfel de umflături băgate cu pompa. 

De altfel, dacă vă aduceți aminte și-au dat ordonanță ca să se derobeze de răspunderea pe care o aveau. În legea responsabilității fiscal-bugetare se spunea că premierul și cu Ministrul Finanțelor trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere privind veridicitatea informațiilor sau datelor care stau la baza construcției bugetare. Au dat ordonanță ca să nu răspundă, și, atunci, au umflat cu pompa veniturile. De ce au umflat veniturile? Ca să dea drumul la cheltuieli nesăbuite, nenecesare, făcute ca să servească clientelei", a declarat premierul. 

De asemenea, premierul a precizat că PSD a inventat "fantomaticul” Fond de Dezvoltare și Investiții, fără ca acesta să fie prevăzut cu bani, ci mai degrabă cu "promisiuni de bani", "ca să mai păcălească niște primari".

"Au inventat acest fond fără să aibă bani, ca să mai păcălească niște primari sau, mai bine zis, ca să-și motiveze niște primari înainte de campania pentru europarlamentare. Au dat o mică parte din bani. Au dat niște avansuri. Acest fantomatic FDI nu are bani, are promisiuni de bani. Se alimentează cu împrumuturi de bani din trezorerie, care sunt făcute pe o perioadă de 20 de ani, cu o dobândă de 1%, se rambursează în timp. Dar banii ăștia nu există", a adăugat Ludovic Orban.

Cheltuielile nesăbuite și, uneori, chiar nenecesare au fost suportate de mediul privat. Așa s-a întâmplat și cu rambursarea TVA către firme, procedură legală ce a fost întârziată de către ANAF și PSD, a mai menționat premierul, conform site-ului B1.ro

Vedeți video de la 11:22:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.