Alegeri anticipate decisive în Marea Britanie pentru soarta Brexit-ului. Victoria laburistului Corbyn ar putea duce la un nou referendum


Alegeri anticipate decisive în Marea Britanie pentru soarta Brexit-ului. Victoria laburistului Corbyn ar putea duce la un nou referendum

Bitanicii votează joi în alegeri anticipate cruciale care urmează să tranşeze între Brexitul premierului conservator în exerciţiu Boris Johnson şi un nou referendum pe tema ieşirii din UE propus de către liderul laburist Jeremy Corbyn, un scrutin care va defini viitorul ţării în deceniile următoare.

Alegătorii votează de la ora locală 7.00 (9.00, ora României), într-o ţară împotmolită în Brexit de la referendumul din 2016, în care ”Leave” a obţinut o victorie cu aproape 52% din voturile exprimate.

Pentru a ieşi din impas a vrut Johnson aceste alegeri, al treilea rând de alegeri în patru ani. El speră să obţină o majoritate absolută - de 320 de mandate - de care are nevoie pentru a trece prin Parlament acordul divorţului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul şi să pună în aplicare Brexitul la data prevăzută, pe 31 ianuarie.

În pofida faptului că Partidul Conservator (Tories) a dominat în sondaje, rezultatul este incert şi se anunţă strâns. Un sondaj, publicat joi de cotidianul conservator Daily Telegraph îi credita cu doar cinci puncte procentuale avans pe conservatori, iar altul, realizat de Kantar, cu 12 puncte procentuale.

În cazul unei victorii, Boris Johnson vrea să supună acordul divorţului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul votului ratificării Parlamentului înainte Crăciun, în vederea unui Brexit la 31 ianuarie, după trei amânări.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.