UPDATE Dublarea alocațiilor copiilor. Florin Cîțu: "Vom găsi soluţii"


UPDATE Dublarea alocațiilor copiilor. Florin Cîțu: "Vom găsi soluţii"

UPDATE 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a susţinut miercuri o declaraţie de presă în care a transmis că va găsi soluții să se încadreze în deficitul bugetar de 3,59%, în contextul dublării alocațiilor, fapt neprevăzut în proiectul de buget pe 2020. 

"După ce legea va fi promulgată, o vom aplica. Vom găsi soluţii pentru a ne încadra în deficitul bugetar de 3,59%. Soluţiile sunt fie tăieri de cheltuieli, fie venituri mai mari. Nu vom introduce taxe", a spus Florin Cîţu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul Orban s-a ales cu încă o povară fiscală din partea PSD. Concret, proiectul de dublare a alocaţiilor în anul 2020 a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor şi va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. 

Proiectul a fost votat favorabil cu 179 voturi „pentru”, iar 29 de parlamentari s-au abţinut (PNL și USR). Deputaţii PNL şi-au scos cartelele de vot din aparate.

Cuantumului alocaţiei de stat pentru copii ar urma să fie următorul:

a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani;

c) 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

La dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Ioana Constantin, a afirmat că Guvernul Orban nu este împotriva măsurii de dublare a alocaţiilor, dar e necesară o discuţie mai amplă, întrucât a fost finalizat bugetul pentru anul 2020, iar mărirea alocațiilor reprezintă o sumă apărută peste noapte.

"Nu suntem împotriva măsurii, însă este nevoie de o discuţie mai aplicată. Credem că este nevoie de o discuţie mai amplă pe acest subiect. Discutăm de un buget deja croit şi aceste sume au apărut peste noapte în comisie şi este necesară o dezbatere mai amplă", a Ioana Constantin.

Mai mult, vicepremierul Raluca Turcan a transmis că ceea ce încearcă să impună PSD prin proiectele de lege de avizare duce deficitul la 5%, ceea ce înseamnă împrumuturi mai scumpe.

De asemenea, a luat cuvântul şi liberalul Dan Vîlceanu: "Aţi inventat pokerul parlamentar, vreţi dublarea dublării. Veniţi în Cameră cu dublarea alocaţiilor făcută de liberali anul trecut şi cereţi dublarea dublării. Anul trecut dublarea a costat peste 2 miliarde... Spuneţi să găsească banii ăştia. Spuneţi, de unde să luăm banii ăştia? De la spitale, de la şcoli, de la ISU, de la Pompieri? Spuneţi de unde vreţi să îi luăm şi facem dublarea dublării".

Totodată, PMP a cerut retrimiterea dublării alocaţiilor la comisie şi supunerea la vot a propunerii ca Parlamentul să aibă doar 300 de aleşi, aşa cum au votat românii la referendum: "Din banii economisiţi vom putea face dublarea alocaţiilor."

De altfel, deputatul USR Cristian Seidler a subliniat că mărirea actuală a alocațiilor este un act populist, în timp ce sporirea alocațiilor de la începutul anului a fost făcută ținând cont de limita de deficit de 3%: "Aşa cum s-a întâmplat şi cu fondurile de pensii, la fel se întamplă şi cu alocaţiile. Folosim Parlamentul în scopuri partinice, alocaţiile. Vă amintesc că data trecută când s-a votat dublarea alocaţiilor, bugetul a rămas în limita de deficit de 3% agreată internaţional, acum, dacă se măresc, sărim de 3%. Ce faceţi e un joc populist, desconsiderând de fapt copiii, tot ce vă interesează e să trageţi spuza pe turta dvs politică desconsiderând bugetul ţării".

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat marţi seară, la Digi 24, că dublarea alocaţiilor va costa 6 miliarde lei. „Dublarea alocaţiilor – 6 miliarde de lei. La TVA 11,8 miliarde. Doar din dublarea alocaţiilor deficitul o să se ducă la 4,13%. Cu reducerea TVA se duce spre 5%”, a declarat Florin Cîţu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.