Siegfried Mureșan avertizează noul Guvern de la Chișinău: "Dacă se întorc spre Est, atunci e clar că UE nu îi va mai putea ajuta"


Siegfried Mureșan avertizează noul Guvern de la Chișinău: "Dacă se întorc spre Est, atunci e clar că UE nu îi va mai putea ajuta"

Președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, a atras atenția noului Guvern de la Chișinău, Executivul Ion Chicu, că "trebuie să câștige încrederea partenerilor internaționali, precum Uniunea Europeană" pentru ca Republica Moldova să beneficieze în continuare de asistența macrofinanciară. 

"Schimburile economice cu România sunt de trei ori mai mari decât cu Federația Rusă, cu UE de cinci ori mai mari decât cu Uniunea Vamală a președintelui Putin", a subliniat liberalul.

"Dacă vor întoarce spatelele UE, dacă se întorc spre Est, atunci e clar că UE nu îi va mai putea ajuta", a avertizat eurodeputatul. 

Mesajul complet al eurodeputatului Siegfried Mureșan:

"❗️Noul Guvern de la Chișinău trebuie să câștige încrederea partenerilor internaționali. Vrem să vedem progrese reale pentru a continua asistența macrofinanciară

ℹ️ Am condus astăzi prima zi a celei de-a 7-a reuniuni a Comitetului parlamentar de asociere UE - Moldova, în calitatea de președinte al Delegației Parlamentului European la acest comitet.

➡️ La finalul primei zile a reuniunii, vreau să reiterez sprijinul total pe care delegația Parlamentului îl oferă parcursului european al Republicii Moldova. Totodată, vreau să atrag atenția că noul Guvern de la Chișinău trebuie să câștige încrederea partenerilor internaționali, precum Uniunea Europeană.

➡️ Uniunea Europeană reacționează prompt ori de câte ori se iau decizii prin care sunt implementate prevederile Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova și când sunt întreprinse reforme esențiale. Cu siguranță vom avea aceeași abordare după schimbarea recentă și neprevăzută a Guvernului de la Chișinău.

➡️ Suntem un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova. Acesta este rolul nostru. Însă noul Guvern trebuie să câștige încrederea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, precum Uniunea Europeană. Până la acel moment, UE va rămâne vigilentă.

➡️ Vrem să vedem rezultate clare în lupta împotriva corupției și a spălării banilor, în întărirea statului de drept. Vrem să vedem că investigația privind frauda bancară înaintează. Doar atunci vom putea avansa în deblocarea mai departe a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene.

➡️ De la semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova a realizat progrese importante, iar schimburile comerciale între Moldova și Uniunea Europeană au crescut semnificativ. Este important, însă, ca aceste lucruri să fie cunoscute de toți cetățenii Republicii Moldova, și anume, că aceste progrese au fost realizate în mare parte datorită Acordului de Asociere și a sprijinului din partea Uniunii Europene".

Siegfried Mureșan, pentru B1: "UE și Moldova au agreat un acord de asociere împreună și în acel acord sunt scrise negru pe alb toate lucrurile pe care vrem să le facem împreună și pe care vrem să le facă guvernul Republicii Moldova. Cu cât fac mai multe cu atât sprijinul va fi mai mare. Dacă vor întoarce spatelele UE, dacă se întorc spre Est, atunci e clar că UE nu îi va mai putea ajuta. Sperăm să nu ajungem în situația asta pentru că cu cât relația dintre Moldova și UE este mai strânsă cu atât cetățenii au mai mult de câștigat. S-a liberalizat sistemul de vize, cetățenii pot călători fără vize în UE, sute de mii de oameni în fiecare an. Schimburile economice cu România sunt de trei ori mai mari decât cu Federația Rusă, cu UE de cinci ori mai mari decât cu Uniunea Vamală a președintelui Putin".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.