Ipocrizie fără limite! Pușcăriașul Adrian Năstase pozează în apărător al valorilor europene și acuză "guvernul Iohannis" că subminează statul de drept


Ipocrizie fără limite! Pușcăriașul Adrian Năstase pozează în apărător al valorilor europene și acuză "guvernul Iohannis" că subminează statul de drept

Ex-pușcăriașul Adrian Năstase susține că premierul Orban și președintele Iohannis „subminează statul de drept” prin faptul că bugetul va fi adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvern.

„Angajarea răspunderii guvernului pe legea bugetului este neconstituțională, nelegală și neregulamentară. Este neconstituțională deoarece proiectul de lege, conform Constituției, trebuie dezbătut în Parlament. Acceptarea discreționară a unor amendamente de către guvern nu poate fi echivalată cu o dezbatere în Parlament. 

Este nelegală deoarece încalcă legea 500 din 2002 privind finanțele publice și modificările ulterioare care stabilesc rolul Parlamentului în ceea ce privește adoptarea bugetului.

Este neregulamentară deoarece încalcă Regulamentul activităților comune ale Camerei și Senatului, din 2013, care instituie o procedură specială pentru adoptarea bugetului (depunere, comisii de fond, avize, dezbateri generale, adoptare amendamente, adoptare articole, etc)”, scrie Năstase pe blog într-o postare intitulată „Guvernul Iohannis subminează statul de drept din România”.

Năstase are apoi tupeul să vorbească despre „valorile europene”, spunând că și acestea sunt încălcate.

„Această procedură, dacă va fi acceptată de CCR, va reprezenta un precedent și fiecare guvern ce va urma va evita, în acest mod, rolul esențial al Parlamentului. Acesta va deveni un fel de Mare Adunare națională.

Nu ar fi vorba doar de o încălcare a statului de drept din România ci ar fi și o încălcare a ‘valorilor europene’ care înseamnă transparență și dezbatere democratică. Bugetul UE este propus de Comisia Europeană, este dezbătut și aprobat de Consiliu si de Parlamentul European. Bugetele statelor membre UE sunt dezbătute în parlamentele naționale.

Cred, de altfel, că această procedură poate duce și la un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern în chestiunea adoptării bugetului”, mai spune Năstase.

Amintim că premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că a decis angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul legii bugetului de stat, pe proiectul legii bugetului asigurărilor sociale și pe modificarea Ordonanței de Urgență 114.

Premierul a justificat această alegere spunând că este foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să poată fi finalizat bugetul în termenul pe care Guvernul l-a stabilit.

Angajarea răspunderii va permite fiecărui parlamentar și fiecărui grup parlamentar să prezinte amendamente la proiectul de lege al bugetului, va trebui să analizam cu mare atenție fiecare amendament și orice amendament care poate genera efecte favorabile pentru un domeniu de activitate sau pentru economia în ansamblu de acum vă anunț că am deschiderea de a ține cont și de a amenda proiectele de lege în funcție de amendamentele bine intenționate, care într-adevar să poată să genereze efecte benefice”, a menționat premierul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.