Primarii rămân momentan fără pensii speciale. Legea PSD a privilegiilor a fost blocată de Guvern


Primarii rămân momentan fără pensii speciale. Legea PSD a privilegiilor a fost blocată de Guvern

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat luni, după o întâlnire cu premierul Orban, că Guvernul a acceptat intrarea în vigoare a pensiilor speciale ale primarilor să fie amânate cu cel puțin un an.

”O altă victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu cel puțin un an, ceea ce este un element important. Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie și ar fi devenit drepturi câștigate, nu s-ar mai fi putut face nimic. Am reușit să obținem acordul premierului și acordul PNL pentru prorogarea acestui termen”, a declarat Barna.

Pensiile speciale erau prevăzute în Codul Administrativ, care a fost adoptat prin ordonanță de urgență de Guvernul Dăncilă.

Prevederea care a stârnit însă cele mai multe controverse este legată de pensiile speciale acordate primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Ei urmau să primească pensii speciale lunare, în plus față de cele normale, care se calculează ca procent din indemnizația brută. Impactul bugetar anual este de 150 de milioane de lei, anunțase atunci vicepremierului Daniel Suciu.

Aleșii locali, începând din 1992 încoace, urmau să primească o pensie specială calculată astfel: 0,4% din salariul lunar brut (aproape dublu decât netul) inmulțit cu numărul de luni petrecute în funcție. Limita maximă pentru acest calcul este de 3 mandate, adica 12 ani de mandat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.