A fost sau n-a fost cinicul Mircea Beuran în sala de operație la momentul incendiului? Un jurnalist îi califică drept „otrepe” pe membrii „Colegiul Medicilor Bagabonți” care au chemat „poporul” să apere reputația chirurgului implicat în „arsura” de la Floreasca


A fost sau n-a fost cinicul Mircea Beuran în sala de operație la momentul incendiului? Un jurnalist îi califică drept „otrepe” pe membrii „Colegiul Medicilor Bagabonți” care au chemat „poporul” să apere reputația chirurgului implicat în „arsura” de la Floreasca

Cazul pacientei incendiate pe masa de operație la Spitalul Floreasca, decedată ieri, încercarea de a ascunde și mușamaliza gravul incident, urmate de cârdășia cadrelor medicale, mesajul public scandalos al Colegiului Medicilor și cinismul cu care se disculpă potențialii vinovați, sugerând că șansele de supraviețuire ale femeii erau oricum reduse, indică limpede că sistemul sanitar românesc este foarte departe de civilizație și un drum corect care presupune asumare, tragerea la răspundere a vinovaților și corectarea erorilor.

Situația pacientei incendiate, care suferea de cancer de pancreatic, era gestionată de medicul Mircea Beuran și echipa acestuia. Pacienta fusese operată de aceeași echipă cu câteva zile înainte și, pentru că starea sa se înrăutățise, era necesară o altă intervenție chirurgicală.

Beuran nu se afla însă în spital duminică, 22 decembrie, astfel că intervenția a fost începută de alți chirurgi. Surse medicale au precizat pentru G4Media.ro că intervenția a fost realizată cu siguranță de medici din echipa lui Mircea Beuran – de altfel acesta a fost informat despre urgența intervenției și a și plecat spre spital. Este vorba despre medici cu specializare și experiență în chirurgie, având vârste de 35-40 de ani. Numele acestora nu au fost făcute publice până acum și, potrivit surselor citate, nici luni dimineață, în 23 decembrie, la raport, nu au fost pomenite. Medicul Mircea Beuran este cel care a semnalat incidentul, la raportul de luni dimineață, fără a pomeni însă numele celor implicați în intervenția chirurgicală, au precizat sursele citate de g4media.ro. Detalii AICI

Seara trecută, la Antena 3, la scurt timp după ce decesul pacientei devenise știre de breaking news, chirurgul Mircea Beuran a dat dovadă de un cinism șocant, povestind mai mult despre situația gravă a pacientei decât despre accidentul incredibil provocat de echipa sa. Ba chiar a lăsat să se înțeleagă că doamna arsă era oricum un caz pierdut: „În intervalul 19.50-20.00, am primit acest semnal că pacienta a decedat. A decedat în Terapie Intensivă, din Secția de Arși, era sub control medical multidisciplinar, dar probabil contextul biologic în care se găsea pacienta, o boală incurabilă, un efort chirurgical făcut la cerere și evenimentul neplăcut și nedorit de nimeni, la care s-a supraadăugat această arsură, biologic nu a rezistat ca să poată să depășească tot efortul medical care s-a făcut. Poziția a treia în actul de deces este stopul cardio-respirator. Cauza descărcând diagnosticele pacientei: cancerul, arsura și stopul, sunt cele trei elemente care constituie actul de deces. (...) Profesorul Lascăr a venit cu familia acestei paciente, să mă roage să intervin pentru a rezolva măcar pentru un timp, situația ei fiind un caz de chirurgie oncologică depășită și plimbarea doamnei respective în spitalele din București nu a avut niciun succes, severitatea cazului, biologia încărcată, starea de scădere în greutate avansată, astenie, discuția mea cu familia, riscurile i le-am asumat împreună încât au cunoscut că dacă se poate face ceva este măcar să-și recâștige dreptul de a înghiți apă și ceva mâncare!”.

Situația de la Floreasca, cârdășia unora din cadrele medicale și apelul public revoltător lansat de Colegiul Medicilor (AICI), organism care ar trebui să lămurească imparțial asupra vinovățiilor medicilor implicați în incendierea pacientei, au stârnit numeroase reacții în zona rețelelor sociale. Redăm mai jos câteva dintre cele mai tranșante.

Ovidiu Vanghele, jurnalist de investigații independent:

„Unde credeți că e Beuran acum? La zdrențele alea de #motanieni, la spălat, la lins, cum unde?!? Scarbelooooooooor, va vaaaaad!!!!

Eu nu știu dacă e vinovat sau nu Beuran asta, chiar nu știu, nu sînt medic, ba chiar văd că niște medici pe care eu îi stimez și în care am încredere acrediteaza că n-ar fi el (principalul) vinovat, deci chiar nu știu, nu mă pricep, nu mă pronunț, DAR:

1. Bou’ asta e un fost nomenclaturist împuțit, transformat în mare profesor doctor moloz printr-un plagiat ordinar (primul plagiat la nivel înalt ever descoperit și cercetat în România)
2. E o jigodie pesedistă de nivel mare (ministru în guv Năstase)
3. Azi, după ce a ieșit povestea cu femeia arsă pe masă lui de operație, otrepele alea de la Colegiul Medicilor din România - adică instituția care-l va judecă pe ordinarul asta pe partea profesională pentru implicarea lui în povestea femeii arse - iese public, la nivel maxim, și îl laudă pe profesionistul Beuran (de acord, la limita), după care CERE PUBLIC TUTUROR COLEGILOR ȘI PACIENȚILOR LUI BEURAN SĂ IASĂ PUBLIC SĂ-L APERE!!!! Păi cum îl mai judecați mă voi obiectiv, mai ordinărilor, dacă voi CHEMAȚI LUMEA SĂ-L APERE?!?!

Din nou, nu știu dacă gunoiul asta e vinovat sau nu acum, în cazul femeii arse (între timp a murit, Dumnezeu s-o ierte!), dar toate detaliile astea mă fac să-mi fie scârbă rău. Rău, nu așa.

#establishment se numește și ieșirea Colegiului Medicilor Bagabonți în cazul Beuran, și informația aia prima cu bătrânul de 82 de ani care el a intrat pe contrasens peste umflatu’ ăla de Chițoiu.

Establishment călcând lumea în picioare pentru că impunitate și căutăndu-și apoi scăparea, la 30 de ani de “libertate” și “civilizație”.„

Emilia Șercan, jurnalist de investigații Pressone, scriitor și profesor Facultatea de Jurnalism, Univ., București:

 „Timp de șase zile, nimeni nu a știut nimic despre pacienta incendiată în timpul unei operații conduse de corifeul plagiator Mircea Beuran. Ministrul Sănătății a declarat că a aflat abia aseară despre caz, „prin surse terțe” și nu de la conducerea spitalului sau a secției. Alte câteva declarații ale ministrului Sănătății sunt de-a dreptul șocante: "chirurgii implicați în acest incident refuză să coopereze cu echipele de control" și "există pericolul mușamalizării acestui caz".

Cazul a fost expus public de deputatul Emanuel Ungureanu, iar faptul că s-a aflat a forțat instituțiile statului să reacționeze. Poliția a aflat abia azi de pe Facebook, la fel ca restul lumii și a reacționat corect: s-a autosesizat. Incidentul este anchetat acum de Serviciul de Investigații Criminale, unul dintre serviciile de elită ale Poliției Capitalei, ceea ce cu siguranță reprezintă o veste tristă pentru Mircea Beuran. Și pentru "chirurgii implicați care au refuzat să coopereze cu echipele de control" ale Ministerului Sănătății. Să vedem dacă-i va ține și cu polițiștii de la Investigații Criminale.

PS: Domnul fost ministru Daniel Chițoiu, internat la Spitalul Floreasca după accidentul în care au murit doi oameni, o fi bine? Ce i-or mai face coastele? Tot rupte, tot rupte? Oare medicii care îl tratează vor să coopereze cu Poliția? Dar domnul Daniel Chițoiu vrea să coopereze cu Poliția, că încă nu știm nimic oficial despre cazul lui, deși au trecut mai bine de 48 de ore de la producerea accidentului. Nu am văzut nicăieri vreun anunț public dacă a fost pus sub acuzare. Cazul este cercetat "in rem", adică este anchetată fapta, nu o persoană anume.”

Mircea Marian, jurnalist Newsweek:

 „Nu mai doream să scriu despre cazul pacientei arse la Floreasca, dar e fabuloasa narațiunea domnului Beurean: femeia oricum era pe moarte, mi-am făcut o pomană să o operez - l-a rugat dr. Lascăr, ăl de băgase banii spitalului în așa zisul salon de mari arși, despre care apoi s-a aflat că era pentru operații estetice - ce mai contează acu` faptul că a luat foc, de vie? Semnături false, ne-informarea sau dezinformarea ministerului Sănătății, bagatele. Antena 3, mereu gata să ofere spațiu de emisie când e vorba de vreun mogul din Sănătate prins c-a mai trimis la cimitir o ființă care, în orice țară civilizată, mai avea multe zile de trăit.”

 Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, potențial candidat la Primăria Capitalei:

 „Am urmărit astăzi declarațiile Prof. Univ. Dr. Beuran (Președinte al Senatului UMF București) despre ce s-a întâmplat la Floreasca.

Tonul, conținutul, toate sunt în linie cu ceea ce am tot văzut și auzit toți acești ani din partea mai marilor medicinei românești: de la anumiți miniștri, la mari profesori, la reprezentanți ai colegiului medicilor, la anumiți înalți funcționari, la anumiți medici, la anumite asistente, ba chiar la anumite infirmiere și la anumiți portari. Toți au cucerit (doar ei știu cum) o funcție, un post... și acum au dreptul de a face uz de puterea câștigată, de rețeaua de “pretini”, de faptul că oricum nu ai la cine altcineva să apelezi, pe scurt... ești pe tarlaua lor.

În fapt, nu e tarlaua lor. Nici a miniștrilor, nici a marilor profesori, nici a Colegiului Medicilor, nici a vreunuia dintre cei înșirați mai sus.

Voi reda aici doar ceea ce scria acum o oră un medic român anestezist la New York (Daiana Voiculescu, simplă coincidență de nume):

“Unul dintre primele lucruri pe care orice rezident de chirurgie și anestezie trebuie să le știe este cum să evite producerea incendiului pe masa de operație.
În sistemele medicale responsabile există practici și protocoale clare care sunt aplicate cu strictețe de către tot personalul medical, de la profesor până la infirmieră și brancardier.
Un incendiu de mari proporții pe masa de operație nu poate fi produs și întreținut decât de cantități relativ mari de substanțe combustibile. Oricine știe că alcoolul din substanțele dezinfectante este combustibil și electrocauterul nu trebuie folosit înainte de evaporarea totală a lui.
Și, tot în sistemele medicale responsabile, cine ignoră grosolan siguranța pacientului își pierde dreptul de practică. Cel puțin dreptul de practică.”

Din iunie 2020, cine nu va pune pe primul loc siguranța pacientului în spitalele din București, va înceta să servească pacienții acelui spital. Imediat. Indiferent de titluri, indiferent de “pretini”. Există destui medici români extraordinari care nu vor să plece din țară, dar nu își găsesc post și destui medici extraordinari care vor să se întoarcă acasă.”

CITEȘTE ȘI: INCREDIBIL! Nașul Chițoiu, fotografiat bine mersi, pe propriile picioare, după accident, alături de un milițian care primea ordine la telefon. Ministrul Vela enumără motivele pentru care nu-l va ajuta pe cumătrul de la ALDE, autorul tragediei soldate cu doi morți

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.