O jurnalistă a răbufnit împotriva sistemului care protejează personaje sinistre precum Chițoiu: "Pentru potentații zilei e posibil ca sentinţele judecătoreşti să nu fie puse în aplicare"


O jurnalistă a răbufnit împotriva sistemului care protejează personaje sinistre precum Chițoiu: "Pentru potentații zilei e posibil ca sentinţele judecătoreşti să nu fie puse în aplicare"

Fostul ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, a fost externat joi direct din secția pentru Terapie Intensivă. Daniel Chiţoiu a ieşit prin spatele clădirii, evitându-i astfel pe jurnaliştii care îl aşteptau în faţa unităţii medicale. Amintim că Daniel Chițoiu a fost implicat în data de 26 decembrie 2018, într-un accident rutier pe DN7, în localitatea Zamfirești din județul Argeș, pe Dealul Negru. Imediat după accident, conform unor imagini publicate de jurnalistul de investigații Ovidiu Vanghele, Chițoiu nu părea foarte afectat fizic, fiind surprins pe propriile picioare. Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, Chițoiu a fost dus pe targă la Spitalul din Pitești, de unde a fost transferat apoi la Spitalul Floreasca din Capitală.

CITIȚI ȘI: INCREDIBIL! Nașul Chițoiu, fotografiat bine mersi, pe propriile picioare, după accident, alături de un milițian care primea ordine la telefon. Ministrul Vela enumără motivele pentru care nu-l va ajuta pe cumătrul de la ALDE, autorul tragediei soldate cu doi morți

În acest context, jurnalista Melania Cincea a criticat aspru faptul că sistemul l-a privilegiat pe Daniel Chițoiu, oferindu-i posibilitatea de a se interna la ATI, acolo unde ajung pacienții care se zbat între viață și moarte.

Mai mult, jurnalista a atras atenția asupra modului în care sunt privilegiați în România cei din categoria lui Chițoiu, personaje care, adesea, scapă de pedepsele pe care ar trebui să le primească din partea unui sistem judiciar funcțional. 

"Daniel Chiţoiu a fost externat azi direct de la Reanimare... Unde fusese internat după accidentul mortal pe care l-a provocat zilele trecute, accident din care ieşise pe propriile picioare, nicidecum pe targă. Dacă era un om obişnuit, fără influenţă, nu beneficia de acest tratament. Pentru că externarea nu se face direct din ATI, unde ajung pacienţii care se zbat între viaţă şi moarte.

Dar pentru potentaţii zilei se găsesc modalităţi de aplicare preferenţială a legilor şi a regulilor. Pentru cei din categoria aceasta e posibil, de pildă, ca un dosar penal să fie tergiversat până la prescrierea faptei. Pentru fuga din ţară a unora din această categorie e posibil să nu răspundă nimeni din rândul celor care, e evident, le-au ţinut spatele, cu atât mai puţin ei. Pentru ei e posibil ca sentinţele judecătoreşti să nu fie puse în aplicare; la fel, nici executările silite ale unor averi ilicite de milioane de euro. Pentru ei a fost modificată legea, permiţându-le să părăsească mai repede puşcăria, minţind că au scris, în penitenciar, opere ştiinţifice; declaraţii în fals pentru care au primit ajutorul unor profesori universitari, acceptul unor funcţionari ai Penitenciarelor şi sprijinul unor judecători, care au închis ochii la ilegalităţi, reuniţi, toţi, într-o frăţie penal-academică. Pentru ei, potentaţii zilei, negrul devine, la o adică, alb, cu gir oficial", a scris Melania Cincea pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.