Plouă în Australia. Previziunile sunt însă terifiante. Două incendii uriașe s-ar putea uni, creând o catastrofală „mega vâlvătaie”


Plouă în Australia. Previziunile sunt însă terifiante. Două incendii uriașe s-ar putea uni, creând o catastrofală „mega vâlvătaie”

Plouă în Australia, iar temperaturile au scăzut serios, însă autortitățile avertizează că incendiile de vegetație vor reizbucni cel mai probabil de joi, când sunt așteptate din nou temperaturi foarte ridicate care favorizează aprinderea vegetației.

Potrivit BBC, ploaia care cade acum în câteva regiuni estice grav afectate de incendii – de la Sydney la Melbourne - este încărcată de funingine. Doar în câteva arii a fost semnalată ploaie torențială, genul acela de precipitații necesar domolirii arderilor.

Duminică noapte însă oficialii australieni au temperat entuziasmul planetar anunțând că temperaturile vor urca din nou începând de joi. Mai mult, este posibil ca focurile uriașe din statele Victoria (sud-est) și New South Wales (NSW - est) să se contopească și să formeze ceea ce autoritățile se tem că ar putea deveni o „mega vâlvâtaie” (adică cea mai mare suprafață de până acum cuprinsă de foc).

„Nu e vreme și nu sunt motive de bucurie”, a precizat premierul statului NSW Gladys Berejiklian, luni dimineață”, adăugând că sunt continuare eforturile pentru sprijinirea miilor de persoane care au fost nevoite să-și abandoneze locuințele.

BBC mai relatează că incendiile de anul acesta sunt mult mai grave decât în anii precendenți. Mai mult, week-endul trecut premierul contestat al Australiei, Scott Morrison, cel căruia i se reproșează că nu a tratat cu seriozitate și interes debutul arderilor, spunea că dezastrul ar putea continua luni de zile. Tot el a anunțat că va înființa o agenție guvernamentală care să le ofere suport celor care și-au pierdut locuințele și afacerile în incendii.

Cel puțin 24 de oameni și-au pierdut viața de la izbucnirea incendiilor de vegetație, care au debutat prin septembrie 2019. De asemenea, aerul din capitala Canberra a fost recent catalogat drept cel mai poluat din lume.

CITEȘTE ȘI: Românii din Australia explică de ce incendiile de anul acesta sunt mai grave decât cele anterioare. „Sunt de 24 de ani aici și nu-mi aduc aminte să fi fost o vară fără focuri. Natura se reface foarte repede, după câteva luni, nici nu mai vezi pe unde a fost focul”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.