Gabriela Firea, abuz major pentru a ascunde problemele spitalelor din subordine. Elena Calistru, mesaj pentru angajații sistemului medical: Sunt protejați de legislație! Sper că vreunul va avea curajul să atace regulamentul ASSMB!


Gabriela Firea, abuz major pentru a ascunde problemele spitalelor din subordine. Elena Calistru, mesaj pentru angajații sistemului medical: Sunt protejați de legislație! Sper că vreunul va avea curajul să atace regulamentul ASSMB!

Regulamentului intern pentru anul 2020 al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (pe care-l puteți accesa AICI) relevă că angajații spitalelor aflate în subordinea Primăriei Capitalei riscă să fie concediați dacă vorbesc cu presa, a dezvăluit Hotnews

Întrucât se apropie alegerile locale, Primăria Capitalei a venit imediat cu o reacție prin care să încerce să o spele pe Gabriela Firea, edilul Bucureștiului: "Primăria Capitalei a transmis, miercuri, că "primarul general Gabriela Firea nu are nicio atribuție în elaborarea regulamentelor interne ale instituțiilor din subordine, deci nici în realizarea regulamentului intern al ASSMB".

Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, are în subordine 19 spitale: Spitalul Colentina, Spitalul Colțea, Spitalul Clinic Sfânta Maria, Spitalul de Boli Infecțioase dr. Victor Babeș, Spitalul Clinic de Urologie Theodor Burghele, Spitalul Clinic Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila, Spitalul Sf. Stelian, Spitalul Filantropia, Spitalul Foișor, Spitalul Gomoiu, Spitalul de Psihiatrie Titan, Spitalul Malaxa, Spitalul de Psihiatrie Al. Obregia, Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Dan Theodorescu, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Panait Sârbu (Maternitatea Giulești), Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan, Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie Sf. Luca și Centrul de Boli Reumatismale Dr. I. Stoia.

Regulamentul intern al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) prevede, la capitolul "Relațiile cu presa": "Art. 61 În situația în care vreun salariat este contactat de către jurnaliști/ziariști, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informațiile solicitate. Salariații nu vor furniza reprezentanților presei informații privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepția cazului în care au fost abilitați expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară și se va sancționa conform prevederilor prezentului Regulament Intern."

Sancțiuni: La articolul 121, alineat (1) din regulament, sunt trecute cele 5 sancțiuni disciplinare pe care ASSMB le poate aplica în cazul angajaților instituției și ai spitalelor din subordine care săvârșesc abateri disciplinare. Cea mai mică sancțiune este Avertisment scris, urmat de retrogradarea temporară (cel mult 60 de zile) din in funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, sau reducerea salariului de bază pe 1-3 luni cu 5-10% până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

În acest context, liderul ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, a precizat că angajații spitalelor trebuie să ia la cunoștință că, în ciuda Tegulamentului ASSMB, sunt protejați de legea 571/2004 și de legislația europeană.

Mai mult, Calistru a lansat un apel către angajații spitalelor și către jurnaliști să atace în contencios administrativ Regulamentul ASSMB. 

Redăm postarea pe Facebook a Elenei Calistru:

"Later edit: Înțeleg că prevederea exista și în varianta anterioară a Regulamentului ASSMB. Adică mizeria e ceva mai veche.

Doamne, ce mizerie!

Duamna Firea și PMB încearcă să descurajeze orice whistleblower are curajul de a povesti în presă problemele din spitalele din subordinea administrației locale.

1. Sper că ajunge la toți angajații din spitalele bucureștene informația că sunt protejați de legea 571/2004 și de legislația europeană care fix pentru astfel de cazuri e făcută.

2. Sper că vreunul dintre ei (sau de ce nu, poate chiar un jurnalist) va avea curajul să atace în contencios administrativ acest regulament. Sigur, asta probabil ar presupune că există o întâmplare care să îi facă direct interesați".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.