Ce spunea Moise Guran despre Barna nu cu mult timp în urmă: "Cinic! Ai murit politic înainte de a te naște! Nu distruge doar USR! Distruge și speranțele noastre de schimbare a României!"


Ce spunea Moise Guran despre Barna nu cu mult timp în urmă: "Cinic! Ai murit politic înainte de a te naște! Nu distruge doar USR! Distruge și speranțele noastre de schimbare a României!"

Fostul jurnalist Moise Guran s-a alăturat ieri USR-PLUS și se va ocupa de coordonarea campaniei electorale pentru alegerile locale, respectiv parlamentare. Anunțul a fost făcut de Moise Guran într-o conferință de presă, alături de Dan Barna, președinte al USR. 

CONSULTAȚI ȘI: VIDEO Moise Guran vrea ca USR și PLUS să formeze un singur partid. Mesaj de unitate către PNL, lansat de fostul jurnalist

Nu cu mult timp în urmă, însă, pe 18 octombrie 2019, Moise Guran publica un editorial în care critica puternic USR. Dan Barna era ținta atacurilor fostului jurnalist. Editorialul era intitulat "Barna nu distruge doar USR. Distruge și speranțele noastre de schimbare a României". (îl puteți accesa AICI)

Criticile aduse de Guran veneau în contextul în care USR forța alegerile anticipate, deși la acea vreme era aproape imposibilă declanșarea procedurii organizării acestora: "Forțarea anticipatelor e o prostie, o dată pentru că acestea nu pot fi forțate, pot fi făcute doar prin acord parlament-președinte, și a doua oară pentru că și președintele și PNL le vor, dar este muuult mai responsabil față de țară să declanșezi acest proces după înlocuirea Guvernului Dăncilă". 

Mai mult, Moise Guran a răbufnit la adresa lui Barna în editorial, întrucât USR luase decizia de a nu-și asuma intrarea la guvernare alături de PNL. Guran a spus despre Barna că este cinic și că este terminat ca politician: "Lasă PSD-ul să distrugă țara și pe cenușa rămasă construim noi alta nouă în zece ani. (...) Ai murit politic înainte de a te naște". La doar trei zile după editorialul scris de Guran, Barna făcea cea mai gravă declarație pentru un politician care vrea să câștige alegeri, precizând că ieșirea din criză nu este mandatul USR, pasând responsabilitatea către PNL și Ludovic Orban, actual premier. 

Redăm o parte din editorial:

"Observați faptul că radicalizarea poziției USR s-a produs mai ales după apariția dezvăluirilor împotriva lui Dan Barna și au fost și insuflate de acesta, la acea conferință ținută din camera de hotel. USR s-a transformat în Uniunea Salvați-l pe Barna, cum i-a zis domnul CTP. Forțarea anticipatelor e o prostie, o dată pentru că acestea nu pot fi forțate, pot fi făcute doar prin acord parlament-președinte, și a doua oară pentru că și președintele și PNL le vor, dar este muuult mai responsabil față de țară să declanșezi acest proces după înlocuirea Guvernului Dăncilă. Și, oricum, e aberant să crezi că vom face alegeri pe 13 ianuarie (termenul limită este de două luni de la prima nominalizare plus o lună minimul pentru campania electorală) când un viscol poate închide România și împiedica cetățenii să meargă la urne. E mai sănătos să vrei să le faci cel mai devreme în 15 martie, ceea ce lasă oricum două luni în care un nou guvern poate face bugetul cel puțin, evitând situația de a avea doi ani consecutivi începuți fără buget, ca să nu mai vorbim de riscul organizării alegerilor de către Guvernul Dăncilă. (...)

Să confunzi cele câteva minți calamitrate (să ne amintim că Barna a fost votat intern de doar șase mii din cei 16 mii de membri pe care USR pretinde că îi are) cu cele două milioane de voturi pe care USR le-a primit la europarlamentare, să presupui că acei două milioane sau mai mulți se vor alinia pe ambiția ta de copil care se pune în cur la mall și plânge până îi ia tac-su iphonu ală care costă cât banii familiei pe două luni, asta arată doar o penibilă desprindere de realitate. Barna se și faultează singur în mesajul ăla în care spune că PNL-ul le-ar da orice numai să se pună la remorca lor… Păi dacă ți-ar da orice, de ce nu obții de la ei exact ce ne trebuie tuturor, măi Barna? Intri la guvernare și obții la schimb asumarea răspunderii viitorului guvern pe desființarea SIIJ, pe reforma PNDL, pe relansarea economiei… Îți dai seama că ai refuzat toate astea doar pentru că nici tu nu crezi în scopul pentru care ceri voturile românilor?

Asta este de fapt și cea mai gravă dintre prostiile spuse de Dan Barna – dacă intrăm acum la guvernare cu PNL și facem ce trebuie ne erodăm electoral și se întoarce PSD-ul. Lasă PSD-ul să distrugă țara și pe cenușa rămasă construim noi alta nouă în zece ani. Zmeul ăsta de opoziție vrea restructurarea statului, dar să nu o facă el. Halal! Cenușa aia e ce mai rămâne din noi ceilalți, măi candidatule! Cenușa aia vrei tu să te voteze pe tine. Cum poți fi atât de cinic? Ai murit politic înainte de a te naște. Dacă a mai rămas ceva sănătos la cap în USR, dar mai ales în PLUS, cred că trebuie reevaluate urgent niște lucruri, ca să nu moară odată cu Uniunea Salvați-l pe Barna și revoluția asta pe care toți o speram".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.