Dezvăluirile unui luptător sirian din Libia: oastea de strânsură a autocratului Erdogan! Turcii trimit pe front oameni adunați de pe drumuri


  • ACP
  • Jan 27, 2020 17:01
  • 2188
Dezvăluirile unui luptător sirian din Libia: oastea de strânsură a autocratului Erdogan! Turcii trimit pe front oameni adunați de pe drumuri

Despre susținerea Turciei cu jihadiști sirieni pentru Guvernul Acordului Național, autoritatea din Tripoli condusă de Fayez al-Sarraj, împotriva căreia luptă Armata Națională Libiană a generalului Khalifa Haftar, se știu destul de multe în momentul de față. Egiptul a acuzat în mai multe rânduri Turcia că a transportat mii de rebeli sirieni în Libia, pentru a lua parte la campania de salvare a guvernului Sarraj, rebeli pe care autoritățile egiptene îi numesc teroriști, din pricina informațiilor care arată apartenența multora dintre ei la mișcările jihadiste din Siria.

Sirienii care luptă alături de armata turcă în Siria au fost menționați de presă în mai multe rânduri pentru actele de cruzime săvârșite în campania militară ”Primăvară Păcii” de anul trecut, purtată de trupele regulate ale Ankarei împotriva armatei YPG a kurzilor, pentru ocuparea unei părți din nordul Siriei. Acum, mutați în Libia, ar fi de așteptat ca aceștia să fie iar prezenți în luptă, ca unități avansate, care să participe la ciocnirile cele mai grele, presupunându-se că au deja experiența războiului din Siria și motivația impusă de doctrina jihadistă, în timp ce pierderea unora dintre ei fiind mai puțin importantă atât pentru turci cât și pentru libienii lui Serraj.

Un interviu acordat de unul dintre acești luptători sirieni mutați de turci în Libia dezvăluie detalii care spun însă o cu totul altă poveste despre ei. Luptătorul, al cărui nume nu este dezvăluit de jurnalista care a realizat interviul, a oferit detalii exacte despre cei trimiși de Ankara în Libia.

”Președintele Erdogan a zis că nu sunt militari turci în teren în Libia, ci numai comandanți, consilieri și instructori au fost trimiși în Tripoli. Nu este adevărat! Sunt și militari aduși să lupte, nu numai comandanți și instructori. Sunt o mulțime, dar nu la fel de mulți ca sirienii. Sunt ținuți în alte locuri și sunt tratați mai bine decât noi. Auzim mereu: Haftar, Haftar, Haftar, dar nu știm cine e, nu l-am văzut nici măcar la știri. Turcii ne-au spus de el în Siria și ne-au îndemnat să mergem să luptăm împotriva lui, dar nimănui nu i-a păsat de ce spuneau până nu au anunțat că plătesc 2000$ pe lună celor care merg. Încă nici măcar nu am întâlnit libienii, îi vedem doar pe turcii care vin să ne pregătească.

Se discută mult între sirieni despre fuga din tabără și găsirea unor traficanți care să îi ducă în Italia, dar în zona asta nu s-a întâmplat încă nimic de felul acesta. Turcii ne țin evidența și au grijă să nu se întâmple așa ceva. Imediat după ajungerea în tabără, grupul de 70 de sirieni a fost împărțit în infanteriști, lunetiști și alte însărcinări. Am fost în multe tabere, dar diferența e că aici nu suntem pregătiți pentru luptă ca de obicei. Aici ne pregătesc pentru gherilă urbană... pentru lupta de aproape pe străzile orașului. Dar avem de puține ori arme la pregătire. De asemenea, nu se cunosc armele cu care luptă cei din LNA ori tacticile acestora împotriva cărora trebuie să luptăm. Deocamdată ne petrecem timpul doar mâncând, practicând sporturi și stând în tabără, de unde ne este interzis să plecăm – ne aduc ei mâncare și țigări. Primim 2000 $ pe lună ca să nu facem nimic”, a declarat sirianul intervievat.

De notat că asta nu e valabil pentru toți sirienii aduși de armata turcă în Libia, unii participand deja la confruntari armate cu trupele lui Haftar, soldate cu răniți ori uciși din randurile lor.

”Am venit aici pentru bani... din cauza situației din Siria și din cauza banilor sirieni care sunt de nimic în fața dolarilor. Unii dintre noi sunt din Alep, alții din Gouda ori Homs... și toți am fost alungați fără să mai rămânem cu ceva. Nu mai avem case, nu mai avem nimic. Nu mai avem nici măcar o ramură de copac în Siria. Dar avem familii de hrănit. Numiți-ne mercenari, ori cum vreți. dar ce altceva puteam face? Nici unul dintre noi nu mai are nimic rămas în Siria”, a mai spus sirianul.

Un comandant din Afrin al Armatei Libere Siriene, susținute de Ankara, a declarat că ”luptătorii primesc doar 100$ pe luna în Siria, ca să lupte sub comanda turcilor, spre deosebire de cei care merg în Libia unde primesc 2000 $ pe luna. E o alegere ușoară pentru ei. Sunt rămași pe drumuri. Erdogan i-a atras cu asta ca să își refacă viețile atât ei cât și de familiile lor”.

Recrutările au fost făcute mai ales în zona Ildib, capturată recent de opoziția siriană de la guvernul din Damasc și de la ruși. Turcii au oferit și un bonus de recrutare de câteva sute de dolari pentru cei care nu merg în Libia, dar găsesc pe alții să meargă. Comandantul sirian a mai declarat că turcii nu trimit în Libia doar luptători, trimit și civili săraci care vor să meargă, pentru că ”e un număr de oameni care trebuie atins în fiecare avion trimis”.

Comandanții trimit așadar cam pe oricine se oferă, oamenii aceștia adunați de pe drumuri fiind cei care formează cea mai numeroasă armată a Turciei în Libia, armată care ar trebui să învingă bine motivata și echipata armată a generalului Haftar. Ofițeri ai armatei lui Khalifa Haftar au declarat că au prins în mai multe rânduri sirieni aduși să lupte în Libia, care încercau să ajungă în Europa cu bărcile traficanților, iar multe alte sute dintre militanții sirieni din taberele conduse de turci au plătite deja locurile în bărcile care să-i ducă în Europa – mai multe detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.