De ce a învins rasismul la Ditrău: retorica izolaționistă a UDMR și discursul xenofob al PSD. Urmează o hartă plină de cazuri Ditrău?


  • Podul
  • Feb 1, 2020 23:03
  • 2679
De ce a învins rasismul la Ditrău: retorica izolaționistă a UDMR și discursul xenofob al PSD. Urmează o hartă plină de cazuri Ditrău?

Scriitorul și sociologul Sebastian Lăzăroiu avertizează, pe Facebook, că greșesc toți politicienii care aleg, zilele acestea, să ignore cu desăvârșire mizerabila explozie de rasism de la Ditrău, întrucât riscă să se confrunte cu astfel de incidente xenofobe în multe alte zone ale României, într-un viitor apropiat.

Retorica izolaționistă a UDMR și mesajele xenofobe ale PSD joacă un rol important în astfel de degenerări rasiste, explică sociologul.

Vă prezentăm comentariile lui Sebastian Lăzăroiu:

”Politicienii care au băgat capul în nisip la cazul Ditrău greșesc. Greșesc pentru că, atunci când îl vor scoate, se vor trezi cu o hartă plină de cazuri Ditrău. Nu doar în secuime, peste tot.

Asta pentru că începe și în România un proces greu de oprit, acum abia vizibil, anume – <migrația de înlocuire>. Sectoare întregi cu deficit de forță de muncă vor umple locurile cu angajați din afară (deja se întâmplă, doar că nu e o masă critică vizibilă). Ne place, nu ne place, asta urmează să se întâmple, fiindcă, uite, istoria ne-a împins un pic mai încolo, de la periferie spre centru.

Azi se vede cel mai bine cât rău face retorica izolaționistă a UDMR, dar și cea xenofobă a PSD. Cu PSD nu-mi fac mari griji, se dau pe brazdă repede, nici cu privatizările nu erau de acord, dar pe urmă s-au prins că-și pot umple buzunarele. Așa va fi și acum – vrei să furi din taxe și impozite, trebuie să aibă cine le plăti.

Cu UDMR sunt un pic mai îngrijorat, că ei se descurcă cu subvenții de la Budapesta, iar acolo încă se trăiește bine din xenofobie. Deocamdată”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.