Săptămână de foc la Parlament. Izgonirea lui Meleșcanu și moțiunea împotriva guvernului Orban. Strânge PSD suficiente voturi să pice cabinetul liberal și să preia guvernarea?


Săptămână de foc la Parlament. Izgonirea lui Meleșcanu și moțiunea împotriva guvernului Orban. Strânge PSD suficiente voturi să pice cabinetul liberal și să preia guvernarea?

Camera Deputaţilor şi Senatul încep, luni, prima sesiune parlamentară ordinară a anului, sub semnul moțiunii inițiate de PSD împotriva guvernului Orban și al schimbării lui Teodor Meleşcanu din fruntea Senatului, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale care a stabilit că alegerea acestuia în funcție a fost neconstituţională.

Întrebat recent dacă e dispus să facă pasul înapoi prin demisie, Meleșcanu a spus: „Sigur, nu e nicio problemă. Eu nu fac niciodată pasul înapoi, fac într-o parte”. ”Nu a fost încă publicată decizia Curții și nici motivarea. Va trebui să găsim modalitățile cele mai bune ca lucrurile să funcționeze excelent. Trebuie să vedem pe lege. Eu sunt complet deschis”, a afirmat Meleșcanu sâmbătă, după ce a participat la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD.

Cine sunt candidații pentru președinția Senatului

În prima şedinţă a fiecărei Camere se alege noua componenţă a Birourilor permanente, adică vicepreşedinţii, secretarii, chestorii acestor foruri. Alegerea membrilor Biroului permanent se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice şi negocierii liderilor de grupuri.

Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun votului Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a convocat luni pentru ora 13,00 şedinţa Biroului permanent, urmând ca plenul să înceapă la ora 16,00. Acelaşi program este şi la Senat.

Pentru funcția de președinte al Senatului există mai mulţi candidaţi, iar PSD susţine că funcţia revine din nou social-democraţilor.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii îl vor susţine pe Titus Corlăţean, în prezent vicepreşedinte al Senatului, pentru a prelua funcţia de preşedinte interimar al Senatului până când va fi publicată motivarea Curţii Constituţionale cu privire la Teodor Meleşcanu. Propunerea lui Titus Corlăţean urmează să fie votată şi de grupul parlamentar al PSD de la Senat.

De asemenea, preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban a anunţat că liberalii o vor susţine pe Alina Gorghiu, în prezent vicepreşedinte al Senatului, pentru conducerea forului legislativ.

Potrivit regulamentului, preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

În această sesiune, Guvernul ar putea să-şi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului şi pe alte proiecte. Totodată, pe masa Parlamentului sunt mai multe proiecte importante în dezbatere la comisiile de specialitate.

Liberalii susţin urgentarea adoptării proiectului de modificare a alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot indirect, proiect care se află la Comisia de cod electoral. PSD nu doreşte modificarea actualului sistem de alegere a preşedinţilor Consiliilor Judeţene, prin vot direct, şi deţine majoritatea în comisia de cod electoral.

Parlamentarii urmează să tranşeze şi proiectul privind reducerea TVA, iniţiat de liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, care a fost retrimis, la propunerea PNL, la Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, după ce a ajuns în plen cu propunere de adoptare.

"Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti"

Un alt punct fierbinte îl reprezintă moţiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD şi UDMR după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, va fi citită, tot luni, în Parlament. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spunea că "matematic sunt 232 de voturi" în sprijinul moţiunii de cenzură, că încă au loc negocieri, dar şi că parlamentarii PSD care nu votează sau lipsesc nemotivat vor fi suspendaţi din partid. În schimb, premierul Ludovic Orban susţine că, din evaluările sale, moţiunea nu are şanse să treacă.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va participa, începând cu ora 14:00, împreună cu membrii Cabinetului, la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului convocată pentru prezentarea moțiunii.

”Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislaţiei electorale nu are legătură cu viaţa românilor, în niciun fel, ci cu calculele dumneavoastră electorale, o speranţă goală că veţi capitaliza electoral în timp util”, au afirmat iniţiatorii moţiunii, semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR.

”Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se arată în textul moţiunii.

La finalul documentului autorii moţiunii afirmă: ”Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!”.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Moţiunea PSD este susţinută şi de UDMR, care nu doreşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

"În cazul în care un parlamentar al PSD nu votează moţiunea sau lipseşte nemotivat în ziua în care va fi votul pe moţiune, o perioadă - respectiv până după alegerile generale - va fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte, nu va participa pe listele PSD la viitoarele alegeri", spunea Ciolacu.

În schimb, premierul Ludovic Orban a reafirmat, duminică seară, că moţiunea de cenzură "nu are şanse să treacă". 

"După evaluarea mea nu are şanse să treacă, doar PSD şi UDMR sprijină moţiunea, chiar dacă ar veni toţi parlamentarii nu ar fi numărul necesar, iar după evaluarea pe care o am nu există prea multe voturi care să se adauge celor din PSD şi UDMR şi e greu de presupus că vor fi prezenţi toţi parlamentarii PSD şi UDMR. Ca atare, din punctul meu de vedere, moţiunea nu are şanse”, a afirmat Ludovic Orban.

SURSE: Agerpres. News.ro

CITEȘTE ȘI: VIDEO Liderul deputaților PSD, paralel cu moțiunea împotriva Guvernului Orban: "Ăă... Cum e titlul?". Florin Roman: "A fost scrisă, probabil, de domnul Vasile, portarul de la sediul PSD"

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.