SS, cu un picior în groapă. Predoiu: Este o chestiune de zile până când punem în dezbatere proiectul!


SS, cu un picior în groapă. Predoiu: Este o chestiune de zile până când punem în dezbatere proiectul!

Ministrului Justitiei, Cătălin Predoiu, a spus luni că proiectul pentru desființarea Secției Speciale este aproape finalizat și urmează a fi pus în dezbatere publică în zilele care urmează. 

"Proiectul este în stadiul de finalizare, mai avem câteva nuanţe de discutat. Aş fi preferat să pot discuta şi cu conducerile Parchetelor proaspăt numite, dar timpul nu ne permite acest lucru, mai durează procedura de numire prin procedura de avizare a CSM - secţia de procurori, apoi la Preşedinţie.

Probabil că o să facem acest lucru, respectiv punerea în dezbatere publică înainte de a se face aceste numiri eventual de către domnul preşedinte al României. Proiectul va merge către CSM pentru discuţii pe fond şi pentru aviz. 

Este o prioritate pe care noi vrem să o îndeplinim, nu să o vedem respinsă de o majoritate ostilă. Trebuie să avem în vedere şi contextul în care lansăm acest proiect şi să ne asigurăm că traiectul său este unul prin avizare, aşa cum ne dorim, în sensul adoptării sale şi nu al respingerii", a declarat Predoiu.

CITIȚI ȘI: Cătălin Predoiu face praf invenția PSD-ALDE prin care se încerca controlarea Justiției: Sectia specială nu ar fi putut nici dacă ar fi vrut să combată corupţia

Cătălin Predoiu preciza, în ședința de Guvern din 27 decembrie, că SS "iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată. Predoiu a mai menționat pe 20 ianuarie 2020 că este ”deficitar” modul în care a fost construită Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, susţinând că aceasta nu ar fi putut, ”nici dacă ar fi vrut”, să combată corupţia din domeniu.

Președintele Klaus Iohannis afirma legat de SS că speră să rămână varianta desființării acesteia, afirmând că soarta acestei structuri trebuie tranșată prin procedură parlamentară

"Secția specială, dacă rămâne varianta să se desființeze, și sper să rămână, atunci acest lucru trebuie făcut prin procedură parlamentară. Românii au spus clar la referendum că nu își mai doresc ordonanțe de urgență în domeniul justiției”, spunea Klaus Iohannis, pe data de 15 ianuarie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.