Bizanț & Cotroceni


Bizanț & Cotroceni

S-a ajuns la punctul critic, acu’e-acu! PNL și PSD s-au cam încurcat în pașii de dans pe care încearcă să îi execute sub ochii unei asistențe care nu mai pricepe nimic. Lipsește virtuozitatea. Arta manevrelor nu strălucește, aș spune că dimpotrivă. Diferențele dintre scopuri, mijloace, și mai ales declarații sunt foarte mari.

Bucureștiul este ultima rămășiță a Bizanțului. Nu mi-e rușine nici cu Constantinopolul și palatul Topkapi unde se juca destinul Imperiului. Așa și Cotrocenii noștri, la fel de acoperit de grădini și palate. Plus forfota curtenilor. Conspirațiile și intrigile aici se țes. Deocamdată cu succes pentru tabăra liberală. Toată campania din această iarnă /primăvăra aici a fost pusă la cale. Am avut semnale nenumărate că se pregătește ceva pentru primăvară de la – în ordinea importanței – Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Klaus Iohannis și Ludovic Orban. Dumnealor nu prea știu să păstreze un secret. Sau poate că nu au vrut să îl țină. Fiecare a încercat să ocupe pagina întîi a ziarelor (cîte mai apar) și să rupă gura tirgului. Asta 1/ și 2/ au vrut să cîștige poziții în competiția cu ceilalți liberali de la vîrf. Vedetismul face parte din ADN-ul PNL-ului.

PNL pînă acum e-n față – utimele sondaje arată că a depășit cu mult PSD și este principal favorit în alegerile care vin. Orban a zis bine în Parlament adresîndu-se pesedeilor din sală – „Vă batem, oricum. Și într-un tur și în două! Și la anticipate, și la alegeri la termen!” Scurt pe doi!

PSD a ajuns la jumătate din cît avea în 2016. Asumarea răspunderii guvernului a pus PSD-ul în defensivă. A fost o lovitură de maestru. Și pokerul e-n ADN-ul liberal. Orice ar muta PSD, iese prost. Ciolacu, prea nou în poziția de lider nu s-a prins de subtilitatea manevrei executată de Orban. Și anticipatele, și alegerile în două tururi lasă PSD fără muniție. Și dacă le trece moțiunea, și dacă nu este tot un drac. PSD pierde partida exact cînd miza este mai mare.

Rămîne însă de văzut care este capacitatea liberalilor de a duce la capăt această campanie aflată abia la început. Mai sunt cîteva acte de jucat. Nu este obligatoriu să le iasă la fel de bine ca primul. Sigur că PNL profită de debandada de la PSD, de marile lui probleme interne și de imagine (de kko), de moștenirea lui Dragnea. E un moment foarte bun pentru liberali să bușească PSD-ul să nu se mai scoale de jos măcar 4-5 ani.

E foarte thrilling ce se întîmplă. Fiecare zi aduce o răsturnare de situație și măcar o lovitură de teatru. De pildă azi. Trece sau nu trece moțiunea de cenzură PSD&UDMR? UDMR este un PSD în maghiară. Orban este în win-win situation. PSD, invers. Dacă moțiunea trece totuși, intrăm în criză politică și lucrurile se complică. Dar în mare rămîn aceleași cu condiția ca PNL să se țină bine în șea și să rămînă disciplinat pînă în ziua alegerilor.

E palpitant, cum ziceam. Nu știu dacă se joacă la agențiile de pariuri chestia asta, dar ar fi foarte interesant.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.