VIDEO. Dacian Cioloș dezvăluie că PNL nu și-a dorit cu adevărat alegerea primarilor în două tururi. Ce crede fostul premier că trebuiau să facă liberalii


VIDEO. Dacian Cioloș dezvăluie că PNL nu și-a dorit cu adevărat alegerea primarilor în două tururi. Ce crede fostul premier că trebuiau să facă liberalii

Fostul premier Dacian Cioloș, actualul lider PLUS, a declarat, într-un interviu pentru EuropaFM, că, pe măsură ce trece timpul, scad șansele ca primarii să fie aleși în două tururi și că cel mai probabil PNL nu și-a dorit la modul foarte serios ca acest lucru să se întâmple după felul în care a procedat.

Fostul premier tehnocrat a evitat însă să spună dacă are impresia că ar fi existat o înțelegere în acest sens între PNL și PSD.

„Dacă chiar voiau și erau convinși de alegerile în două tururi, ar fi trebuie să fie unul din primele dacă nu chiar primul lucru cu care să meargă în fața Parlamentului și să-și angajeze răspunderea. De la început, imediat ce Guvernul a fost instalat. Toate șansele nu sunt eliminate complet, dar rămân puține în situația în care, într-adevăr, pică de două ori două propuneri de premier și președintele dizolvă parlamentul, atunci e clar, nu mai avem cum”, a opinat candid fostul premier Dacian Cioloș, părând să fi dat uitării „barna” din propriii ochi.

Dacian Cioloș, în prezent președintele PLUS, s-a aflat într-o ipostază oarecum similară celei de azi a liberalilor, în urmă cu patru ani pe când era premier tehnocrat. Liberalii i-au cerut atunci să dea o OUG pentru primari în două tururi, dar Cioloș a refuzat, spunând că ”nu este democratic ca un Guvern independent să modifice prin ordonanță de urgență o lege politică”.

Cioloș spunea la vremea respectivă (februarie 2016) că problema alegerii primarilor, într-un tur sau două, este "o tema eminamente politică" și "o majoritate clară a avut o înțelegere în urmă cu un an de zile" asupra acestui subiect. "Guvernul susține punctul de vedere de a relua discuția pe alegerea în două tururi, dar e o decizie politică și trebuie asumată în Parlament", arăta fostul premier căruia i s-a reproșat adesea ezitarea și nehotărârea poate chiar obediența față de PSD de la vremea respectivă.

Cum vede Cioloș anticipatele

„Avem nevoie de alegeri anticipate în momentul de față. Asta e opțiunea cea mai bună pe care o susținem și noi. România are nevoie de anticipate și nicio altă soluție politică nu va crea strabilitate în România. Domnul Ciolacu vorbea de stabilitate, PSD vorbea de stabilitatea. Păi cum? Lasă guvernul să facă treaba că noi le picăm pe rând toate proiectele și inițiativele. Și asta numește dânsul stabilitate. Stabilitate înseamnă să ai o perspectivă politică clară pe următorii ani, să ai o majoritate în parlament și să începi reforme de care România are nevoie. România este într-o situație bugetară foarte gravă în momentul de față. Deja, în luna ianuarie, a împrumutat un sfert din cât își propusese România să împrumute pentru acest an. Acest parlament însă nu mai poate constitui o majorite pentru că este unul antisocial. A dus țara în criză, a aruncat în aer justiția și a îndatorat țara pe mulți ani de acum înainte doar pentru a finanța măsuri populiste. (...) Dar dacă nu vor fi posibile alegeri anticipate dintr-un motiv sau altul, suntem gata să ne asumăm și guvernarea și să facem ceea ce poate fi făcut”, a precizat Dacian Cioloș.

Întrebat dacă este dispus să renunțe la funcția importantă de al Bruxelles (președintele grupului parlamentar european Renew Europe), Cioloș a spus un „da” categoric: „Am spus-o de mai multe ori: obiectivul pentru care am intrat în politică a fost pentru a putea guverna, pentru a schimba lucrurile în bine în România. Nu am alte ambiții politice sau de carieră. Dar evident nu sunt singurul în alința USR-Plus care poate să facă lucrul acesta. Sunt alte două-trei-patru nume care ar putea foarte bine să asume funcția de premier. Dar colegii m-au propus și am spus că îmi asum și această responsabilitate”.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.