Norocul polonezilor că n-au și ei un PSD. Polonia investește câteva miliarde de euro pentru a rezolva problemele ce țin de trafic


  • ACP
  • Feb 10, 2020 21:53
  • 1918
Norocul polonezilor că n-au și ei un PSD. Polonia investește câteva miliarde de euro pentru a rezolva problemele ce țin de trafic

Ministrul Infrastructurii din Polonia a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute programul de dezvoltare a rețelei de drumuri pentru perioada 2020-2030, pentru care vor fi cheltuiți 6,55 miliarde de euro. Programul "100 Șosele de Centură" are 43 de obiective deja planificate, iar în cursul anului acesta urmează să fie deja anunțate firmele care se vor ocupa de construirea drumurilor ocolitoare ale orașelor alese pentru dezvoltarea rețelei de drumuri. Banii pentru acest program vor veni de la Fondul Național al Drumurilor și Uniunea Europeană și vor fi administrați prin Bank Gospodarstwa Krajowego (Banca Națională de Dezvoltare). (sursa: AICI)

Cele 100 de drumuri de centură vor trebui să reducă din aglomerație și să crească gradul de siguranță în trafic în zonele cu probleme, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, adjunctul ministrului de la Infrastructură, Rafał Weber. Ministrul Adamczyk a declarat în cursul aceleiași conferințe: "polonezii au dreptul să folosească drumuri sigure; polonezii au dreptul la municipalități nesufocate de blocaje de trafic și fără gazele și zgomotul care însoțesc traficul, polonezii au dreptul să folosească drumuri sigure și aflate în locații bune".

Deși are o rețea relativ bogată de autostrăzi și drumuri expres, Polonia încă mai este una dintre țările europene din Est cu drumuri aglomerate și cu multe accidente rutiere mortale. În momentul de față se află în lucru mai multe sectoare de drum, iar programul "100 șosele de centură" va ameliora problemele de trafic ale Poloniei. Dar chiar dacă orașele poloneze Lodz, Cracovia, Poznan, Varșovia și Wroclaw sunt mai aglomerate decât orașele din Europa Centrală și de Vest, ele sunt mai puțin aglomerate decât Bucureștiul, care vine imediat după Mexico City într-un clasament al aglomerației în trafic, făcut în 2019 de firma TomTom, cunoscută producătoare de aparate de navigație și localizare pentru autoturisme. (sursa: AICI)

Iar în România avem mai multe accidente mortale raportate de numărul de locuitori decât în Polonia Mai mult, la București nu avem în momentul de față nici un program serios de dezvoltare pentru șoseaua de centură, la fel cum nici pentru DN1, cel mai aglomerat drum din România, nu este vreun plan de scădere a aglomerației, după ațâția ani de guvernare PSD în care banii pentru drumuri nu prea au lipsit. Avem în schimb probleme mai mari ca ale polonezilor și politicieni mai mici. Mult mai mici.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.