Pesediștii fac iar CEx în grup. Ce strategii anti Orban 2 mai pun la cale social-democrații după audierile de mahala ale miniștrilor desemnați


Pesediștii fac iar CEx în grup. Ce strategii anti Orban 2 mai pun la cale social-democrații după audierile de mahala ale miniștrilor desemnați

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte miercuri în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se mai multe subiecte, printre care strategia parlamentarilor partidului la votul din plen pe învestirea Guvernului Orban 2, organizarea Congresului social-democraţilor şi analiza raportului făcut de preşedintele interimar al Consiliului Naţional al PSD, Ionuţ Vulpescu, informează agerpres.ro.

Deputatul PSD Petre Florin Manole spusese anterior pentru RFI că partidul său nu a decis cum va vota pe 24 februarie la învestirea Guvernului Orban II: ”Nu există la nivelul grupului parlamentar din Camera Deputaților și probabil că nici la Senat o decizie fermă (...). Deși eu personal și cred că mulți dintre colegii mei nu ne temem de alegeri anticipate, ele nu pot fi privite ca un program politic, de ce exiști ca partid, ca să facem alegeri anticipate, nu. Partidele politice există pentru a guverna”. Tot el dezvăluia că există un plan de partid pentru „audieri întinse pe trei zile, în care cel puțin noi, dar cred că și alte partide parlamentare vom încerca să arătăm cetățenilor cum sunt propunerile PNL pentru ministere (...). Trebuie să iasă un pic la iveală această ipocrizie din discursul public promovat de PNL, care a spus că totul a fost dezastruos în ultimii trei ani de guvernare din România și iată acum, în propriul program de guvernare preiau proiecte scrise, depuse, aprobate și finanțate sub guvernarea PSD”.

Cât despre circul din comisiile parlamentare vă recomandăm:

Șerban Nicolae, show sinistru în Parlament. Atacurile pesedistului împotriva DNA și a ambasadelor occidentale, lăudate de propaganda rusă

VIDEO Limbaj de mahala în Parlament marca Bădălău: "Du-te în pu*a mea!"

În şedinţa CExN de miercuri ar putea fi analizat şi raportul întocmit de preşedintele interimar al Consiliului Naţional al PSD, Ionuţ Vulpescu.

Acest raport a fost făcut public de Vulpescu pe 13 februarie, înainte de a fi discutat în interiorul partidului, iar acest lucru l-a nemulţumit pe Ciolacu.

În raport sunt identificate 40 de probleme "acumulate" de partid, pentru care s-ar fi pierdut şi alegerile din 2019.

"Pentru prima dată, după mult timp, avem în PSD o dezbatere transparentă, cu argumente, în care părerea fiecăruia dintre colegi este respectată. Am spus foarte clar că PSD are nevoie urgent de un proiect de reconstrucţie. La fel, am spus că, pentru a repara, trebuie să ştii exact ce s-a greşit. Apoi poţi veni cu soluţii. Domnul Vulpescu este preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi este firesc să facă o analiză care conţine multe dintre lucrurile discutate deja în interiorul partidului. Sunt greşeli pe care ni le-am asumat şi pe care nu vrem să le mai repetăm. Acest raport va fi dezbătut cel mai probabil în următoarea şedinţă a forurilor de conducere ale PSD. Domnul Vulpescu mi-a prezentat acest document. Aş fi preferat să-l discutăm mai întâi în interiorul partidului şi apoi să-l facă public, dar a fost alegerea sa", afirma săptămâna trecută Ciolacu.

Raportul intitulat "PSD încotro? 2016-2019 - Analiza evoluţiei electorale a PSD" prezintă o serie de decizii politice şi factori care au dus la pierderea a "aproape 1,2 milioane de voturi în mai puţin de 3 ani". Printre cele 40 de "probleme acumulate" de PSD sunt menţionate erodarea identităţii politice social-democrate, distanţarea, până la izolare, a unor lideri ai partidului faţă de social-democraţia europeană şi de multe dintre politicile europene. 

Confiscarea partidului și a guvernării de către președintele său a dus la izbucnirea unui ,,război civil” în urma căruia, pentru prima dată în istoria politicii românești, un partid și-a dat jos propriul guvern prin moțiune de cenzură. Iar apoi, câteva luni mai târziu, a forțat demisia unui alt prim-ministru, chiar în ajunul vizitei istorice a prim-ministrului Japoniei, care nu s-a putut întâlni cu omologul său”, mai spune Vulpescu în raportul său. Acesta poate fi consultat AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.