Pesedistul Tinu, spulberat de Ana Birchall: "DNA începe să se miște!"


Pesedistul Tinu, spulberat de Ana Birchall: "DNA începe să se miște!"

Publicația vice preciza pe 22 ianuarie că pesedistul Andrei Tinu, încă director al Autorității Naționale pentru Cetățenie, a ajuns să fie anchetat de procurori pentru că a patronat o schemă de acordare ilegală a cetățeniei române pentru mii de solicitanți ruși și ucraineni. Peste 3.000 de cetățeni ruși au depus cerere pentru a primi cetățenia română la începutul anului 2019, se arată într-un raport al Corpului de Control al Ministerului de Justiție.

CITIȚI ȘI: Pesedistul Andrei Tinu, autorul unei scheme dubioase prin care rușii deveneau cetățeni români peste noapte. Procurorii au deschis o anchetă

Astfel, DNA a preluat de la Parchetul General dosarul în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români, conform Europa FM. 

Ministerul Public precizează pentru Europa FM că ancheta vizează fapte precum abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, în legătură cu unele dosare de acordare a cetăţeniei române.

În acest moment ancheta penală este la început şi, potrivit informaţiilor Europa FM, cercetările se fac in rem.

ANA BIRCHALL SALUTĂ ACȚIUNEA DNA 

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, este cea care, în 2019, a sesizat Parchetul General și Curtea de Conturi cu neregulile descoperite la Agenția pentru Cetățenie în urma unui raport întocmit de către Corpul de Control al Ministerului Justiției. 

”Foarte bine ca DNA incepe sa se miste! Cu toate presiunile absolut mizerabile care au fost la adresa mea in acea perioada sunt multumita ca am avut taria si nu am cedat! In urma plangerilor primite am dispus efectuarea unui control de fond la Autoritatea pentru Cetatenie ( chiar daca unii din conducerea ANC se plangeau la Dancila), mi-am asumat raportul Corpului de Control ( extrem de bine si profesionist intocmit) si am sesizat, sub semnatura mea, Parchetul General si Curtea de Conturi!

De asemenea, am refuzat numirile propuse de dl Tinu ( care ar face bine sa nu mai minta si sa-si dea demisia de onoare ca doar a fost numit politic de Dancila) in comisia pentru acordarea cetateniei!

Raman la parerea mea ca ANC ar trebui reorganizata intr-o directie in cadrul Ministerului Justitiei asa cum a mai fost ...se economisesc si bani!”, a scris Ana Birchall pe pagina de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.