Pesedistul Andrei Tinu, autorul unei scheme dubioase prin care rușii deveneau cetățeni români peste noapte. Procurorii au deschis o anchetă


Pesedistul Andrei Tinu, autorul unei scheme dubioase prin care rușii deveneau cetățeni români peste noapte. Procurorii au deschis o anchetă

Pesedistul Andrei Tinu, încă director al Autorității Naționale pentru Cetățenie, a ajuns să fie anchetat de procurori pentru că a patronat o schemă de acordare ilegală a cetățeniei române pentru mii de solicitanți ruși. Peste 3.000 de cetățeni ruși au depus cerere pentru a primi cetățenia română la începutul anului 2019, se arată într-un raport al Corpului de Control al Ministerului de Justiție, consultat de publicația Vice.

„Raportul a propus, la finalul anului trecut, revocarea din funcție a celor trei șefi ai instituției, numiți politic de premier (n.r. Viorica Dăncilă) – președintele Andrei Tinu, membru PSD, și vicepreședinții Varol Amet și Sorin Bozgan. Cel din urmă este un fost polițist antidrog conectat la mai multe cercuri de influență, avându-l ca asociat, printre alții, pe fiul actualului Consul General al României la Cernăuți, Ucraina”, arată Vice în articolul publicat.

Cum funcționa schema:

Orice persoană care dorea să devină cetățean român trebuia să se programeze pe site-ul instituției.Imediat după înregistrare, persoana respectivă primea un mail în care era programată să-și depună dosarul. Soluționarea dosarului se făcea în ordinea depunerilor.

În iulie 2017, Andrei Tinu (PSD), directorul instituției, crează o excepție, acceptând cereri fără programare prealabilă „exclusiv de la solicitanții asistați de avocați, în limita a 100 de locuri”.

„Această dispoziție a instituit un sistem paralel de depunere, care nu este prevăzut în nicio procedură. Se creează o situație discriminatorie față de restul petenților care s-au înregistrat online. (…) Prin restaurarea acestor practici, se revine la situația anterioară procedurii programării online, care prezintă numeroase vulnerabilități la corupție, de natură să aducă prejudicii petenților și statului român”, se arată în raportul Corpului de Control al ministrului Justiției, la acea vreme, titulara postului era Ana Birchall.

Pe baza acestui sistem paralel, care este cercetat acum de procurori pentru fapte de corupție, mii de ruși, ucrainieni și bieloruși au beneficiat de breșa ilegală creată de Andrei Tinu. Raportul Corpului de Control s-a transformat în plângere penală. La jumătatea lunii decembrie, premierul Ludovic Orban îl demite pe Andrei Tinu. Acesta contestă demiterea în instanță, iar până la soluționarea procesului e repus în funcție.

Andrei Tinu este fiul nelegitim al jurnalistului Dumitru Tinu, mort într-un accident de mașină în data de 1 ianuarie 2003. Jurnalistul plecase în acea dimineață de început de an la schi, la Predeal. Se afla la volanul unui automobil Volvo. Dumitru Tinu a fost directorul cotidianului „Adevărul” și președintele Clubului Român de Presă. După moartea sa s-a aflat că pe lângă familia legală mai avea una neoficială, partenera sa secretă er Emilia Iucinu, cu care avea un fiu, Andrei Iucinu, devenit apoi Tinu în urma unui proces de paternitate.

La vremea respectivă, moartea ciudată a jurnalistului s-a împletit cu viața sa intimă, secretă. Aceste dezvăluiri au aprins imaginația publicului. A fost un adevărat șoc pentru opinia publică să descopere că o persoană publică respectată avea două familii.

Andrei Tinu era adolescent în 2003 (17 ani), iar povestea lui a fost foarte mediatizată. Celebritatea astfel câștigată a folosit-o pentru a deveni membru în Partidul România Mare (PRM), condus de liderul extremist Corneliu Vadim Tudor, decedat între timp.

În 2008, Andrei Tinu a plecat din PRM și s-a înscris în PSD, activând în organizația de tineret, unde pentru o vreme a fost purtător de cuvânt al TSD. Tinu face astfel parte din grupul Olguța Vasilescu – Codrin Ștefănescu, foști membrii PRM care i-au jurat credință lui Liviu Dragnea.

Deși Andrei Tinu a fost un politican șters, acesta făcea parte din mecanismul bine uns al PSD care scotea bani pentru sine și pentru partid, realizând tot felul de scheme pentru a-i păgubi și înșela pe cetățeni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.